Etiketter

20130318-215231.jpg

Jag är helt galen i lemoncurd, kan äta det med sked, sen har jag en nyfunnen kärlek till blodapelsin. Så i helgen bestämde jag mig för att blanda det bästa utav två världar, en blodapelsincurd. Så fruktansvärt god blev den, på sega maränger, lättvispad grädde & syrlig passionsfrukt.

Du behöver följande till 4 portioner:
Marängen
2 äggvitor
1 dl strösocker
En skvätt citron (ca 1 krm)

Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Separera gulan & vitan av två ägg, lägg vitan i en bunke & spara gulan till curden.
Tillsätt socker & citron, vispa till ett hårt skum, bunken skall gå att vända upp & ner utan att smeten rinner ur.

Spritsa ut marängen på en plåt med bakplåtspapper, in i mitten utav ugnen i va 60-75 minuter. Ta ut marängerna & låt dem stå i rumstemperatur, minst en timme.

Du behöver följande till blodapelsincurden:

3 stora ekologiska blodapelsiner
1 dl strösocker
1,5 msk maizena
2 ägg
2 äggulor (de från marängen)
50 gram smör

Gör så här:
Tvätta apelsinerna noga, torka dem & riv av skalet. Se till att bara det yttersta skalet kommer med, inte det vita för då blir set beskt.

Pressa saften ur apelsinerna & häll allt utom 3-4 msk i en kastrull.
Tillsätt smör & strösocker, ställ på värme & rör tills smör & socker löst sig.
Blanda maizena i den sista apelsinjuicen & häll det under omrörning i kastrullen.

Vispa ihop äggen & äggulorna & tillsätt även dem i kastrullen. Låt sjuda försiktigt under omrörning tills smeten tjocknat.

Häll upp på en ren glasbruk & låt svalna ordentligt i kylen. Görs gärna dagen innan den skall avnjutas.

20130318-215103.jpg
Lägg rikligt med kräm mellan två maränger, på med lättvispad grädde & gröp ur en passionsfrukt. Går även bra att lägga lite färska hallon på toppen, men det är ju ont om färska bär just nu.

/PappaKock

Annonser