20130316-231624.jpg

Det här är en kombination som har stått i min ”måste testa att laga-lista” länge. Så ikväll blev det ett test, & resultatet blev kanon.

Du behöver följande till 4 portioner:
500 gram potatis av mjölig sort ex King Edward
1 ägg
Ca 250 gram vetemjöl
250 gram rimmat sidfläsk
2 vitlöksklyftor
25 gram färsk salvia
30 gram smör
2 msk olivolja
En bit parmesan
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Tvätta potatisen & koka den sedan mjuk i saltat vatten, låt skalet vara kvar.

Häll av vattnet & låt den kallna. Skala potatisen & pressa den i en potatispress. Knäck i ett ägg & tillsätt hälften utav mjölet & salta, jobba ihop. Tillsätt ytterligare mjöl tills du fått en smidig deg.
Låt vila i några minuter.

Mjöla bänken lätt, ta en degklump & rulla till en lång korv, ungefär lika tjock som din tumme. Skär sedan i 2-3 cm.
Lägg på en mjölad tallrik, mjöla även över dem så de inte fastnar i varandra.

Koka upp välsaltat vatten, det skall smaka som en kallsup i havet. Dra ner värmen så vattnet bara sjuder.
Sänk försiktigt ner några i taget, när de flyter upp plocka upp dem med en hålslev & låt dem rinna av på ett papper eller handduk.

Tärna fläsket grovt, stek det i en het torr panna tills det blivit knaprigt. Låt rinna av på ett papper.

Bryn smöret ordentligt i en panna eller kastrull, det ska lukta nöttigt, lite gammaldags kola. Ställ åt sidan.

Finhacka vitlöken & grovhacka salvian (spara lite till att garnera med)
Hetta upp en panna & ringla i olivolja, svetta vitlöken i någon minut utan att den får färg, lägg i gnocchin & låt den få lite färg.
Tillsätt fläsket & ta några drag med pepparkvarnen.

Dra pannan av värmen & vänd i salvian, slå över hälften utav det brynta smöret.

Lägg upp på tallrik, riv över parmesan & ringla över lite brynt smör. Servera med lite mer färsk salvia & några ugnsbakade cocktailtomat

20130316-231757.jpg

/PappaKock

Annonser