Etiketter

20130311-203611.jpg

Det här receptet har jag hittat hos Paindemartin detta var det första surdegsbröd jag lyckades med, efter att ha slängt åtskilliga limpor i soporna. Det här är ett bra bröd att börja med om det är första gången man bakar med surdeg. Det är även lite mindre tidskrävande än många andra surdegsbröd, men ack så gott.

Jag har utgått från det här receptet & gjort en egen tolkning, med råg, dinkel, vete & rostade hasselnötskärnor.

Du behöver följande:
Dag 1
125 gram rågsurdeg
200 gram vetemjöl
50 gram dinkelmjöl
50 gram fint rågmjöl
350 gram ljummet vatten

Gör så här:

Blanda samman allt i en stor bunke, täck med plast & låt stå på en varm plats (exempelvis över kylen) över natten.

Du behöver följande:
Dag 2

Surdegsblandningen från dagen innan
500 gram vetemjöl special
100 gram dinkelmjöl
100 gram fint rågmjöl
1 dl hasselnötskärnor (rostade)
20-25 gram gtovt havssalt
400 gram ljummet vatten
1-2 msk rapsolja

Gör så här:
Börja med att rosta nötterna i en torr panna, & krossa dem sedan.

Blanda ihop surdegsblandningen med mjölet. Häll på 300 gram vatten. Har du en köksassistent så kör du på låg hastighet i ca 5 minuter, tillsätt lite utav resterande vatten i taget. Har du ingen assistent så går det faktiskt med elvisp eller så får man helt enkelt knåda för hand.

Kör sedan på lite högre hastighet i ca 2-3 minuter. Tillsätt saltet & hasselnötskärnorna, kör vidare tills saltet inte känns eller syns mer.

Smörj in en plastlåda eller stor bunke med rapsolja, häll över degen där i. Nu ska den jäsa till ungefär dubbla höjden, vilket tar mellan 2-4 timmar lite beroende på hur pigg surdegen är.

Under tiden ska du vika ihop degen 2-3 gånger. Skölj händerna i vatten & vik degen in mot mitten så att degen blir spänd.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid, låt en plåt stå inne i ugnen.
Mjöla din bänk eller bakbord & stjälp upp degen. Dela den i två delar & vik ihop den eller forma den som du vill, jag gillar när de ser lite rustika & oregelbundna ut.

Strö mjöl över degen & stoppa in i ugnen, släng lite varmt vatten i botten på ugnen & stäng snabbt så du inte släpper ut värmen.

Efter ca 10 minuter sänk till 250 grader & öppna & lufta ugnen snabbt.
Efter ytterligare 10 minuter sänk till 225 grader & lufta ugnen igen.
Låt sedan stå i ytterligare 15-20 minuter.

Låt brödet svalna på ett galler i 45 minuter innan du skär i det.

/PappaKock

Annonser