Etiketter

20130310-140405.jpg

Tänkte börja dela med mig utav lite recept på surdegsbröd, men först måste ju alla ni som aldrig har bakat med surdeg få en chans att göra er egen surdegsgrund. Finns säkert hur många olika sätt som helst att göra det här på, jag säger inte att just det här är rätt sätt, men det funkar för mig.

Gör så här:
Ta en glasbruk som rymmer ca 5 dl & har lock. Häll i 0,5 dl fint rågmjöl & 0,5 dl vetemjöl special (mjölet får gärna vara ekologiskt, men det är inget måste)
Tillsätt 1 dl ljummet vatten & blanda ordentligt med en gaffel.
Låt stå i rumstemperatur med locket på glänt.

Upprepa samma sak en gång om dagen i 4 dagar.

På femte dagen här du en surdegsgrund som går att baka på.

Jag upplever dock att ju längre tid din surdeg står & blir matad, ju starkare jäskraft.

”Mata” alltid din surdeg dagen innan du skall baka med den. Bakar du inte med den, så ska du iaf mata den en gång i veckan. När du matar ska du ta bort hälften & slänga det, eller häll i en annan burk så du får en grund till. Sen tillsätter du 0,5 dl rågmjöl, 0,5 dl vetemjöl & ca 1 dl vatten.

När jag matat min surdeg låter jag den alltid stå i rumstemperatur, ska jag inte använda den på länge så ställer jag den i kylen, annars får den stå med locket på glänt i köket.

Det går att göra grunden på alla möjliga sorters mjöl, men jag tycker det blir bäst att blanda råg & vete. Sen är det svårt att skriva exakta mängder vatten kontra mjöl, för olika sorters mjöl kräver olika mängd vatten.

Bli inte avskräckt om surdegen skiktar sig, börjar lukta konstigt eller till och med möglar. Jag slängde säkert 5-6 st innan jag fick en som stod sig mer än en vecka. Varför? Ingen aning, men jag tror att jag var där & lyfte nufiket på locket alldeles för mycket i början.
Skulle den skikta sig, slå bort hälften & mata, samma om den börjar lukta lite för starkt, då har den säkert blivit för sur. Blir det dock mögel får man slänga & börja om på nytt.

Men som sagt det finns mängder utav sätt att göra det här på, prova er fram vad ni tycker blir bäst. Ni kanske vill ha er surdeg i kylen hela tiden, eller göra den på bara vetemjöl. Det här är bara för att inspirera & få er att testa. Jag är helt såld på surdeg & bakar nu 2-3 gånger i veckan. Har man fått smaka hemgjort surdegsbröd så lovar jag er att man vägrar äta Pågens eller liknande mer.
20130310-140834.jpg

/PappaKock

Annonser