Etiketter

20130209-234041.jpg

Lammet vi åt ikväll var så mört att man kunde tranchera med en smörkniv. Många kryddar sönder sitt lamm med vitlök & rosmarin, jag kör på salt & peppar, så man känner smaken utav köttet.

Du behöver följande till 6 portioner:
Lammytterfile
6 färska rödbetor
100 gram chèvre
1 näve valnötter
1-2 msk honung
Ca 750 gram skalad sparrispotatis
50 gram smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk rapsolja
Smör att steka i
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Koka betorna mjuka i saltat vatten. Låt dem sedan svalna, skala dem & dela dem på mitten.
Lägg dem i en ugnsform, en klick chèvre på varje beta, in i ugnen på grill & högsta värme. I ca 3 minuter eller tills osten blivit gratinerad. Några drag med pepparkvarnen, ringla över honung & krossade nötter.

Köttet.
Låt köttet ligga i rumstemperatur i minst 30 minuter innan du steker det runt om i smör. Salta & peppra. In i ugnen på 125-150 grader tills innertemperaturen är 56 grader. Linda in köttet i folie & låt det vila, gärna i 30-45 minuter innan du skär upp det.

Potatiskrämen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala potatisen, lägg på en plåt eller i en ugnsform, häll på rapsolja, salta & peppra. Gnid runt på potatisen.
Låt stå i mitten av ugnen tills potatisen fått ordentligt med färg, ca 30 minuter.

Bryn smöret, det ska lukta nöttigt, karamell. Lägg potatisen i en bunke eller kastrull, slå på det brynta smöret & mjölken. Mixa ordentligt slätt. Tillsätt grädde & lite vatten. Mixa igen. Smaka av med salt & svartpeppar.

/PappaKock

Annonser