Den här chokladmoussen åt vi på nyår. Det finns väldigt många sätt att göra chokladmousse på, så här gör jag.
Du behöver följande:
150 gram choklad 70% kakao
2 ägg
1 äggula
40 gram socker
2 msk starkt kaffe
2,5 dl grädde
1 gelantinblad
En nypa salt
Gör så här:
Blötlägg gelatinet.
Vispa ägg, äggula & socker poröst.
Smält chokladen i värmebad.
Krama ut vattnet ut gelatinet. Låt det smälta i kaffet.
Vispa grädden rätt så löst.
Vispa i kaffet i äggblandningen & tillsätt sedan chokladen.
Vänd försiktigt i grädden & en nypa salt.
Häll upp i portionsformar, låt stå i kyl minst 5 timmar, helst över natten.
Lemoncurdkanderade nötter:
1,5 dl grovhackade blandade nötter & frön.
(Jag använde valnötter, paranötter, pumpakärnor, solrosfrön.)
0,5 msk flingsalt
Ca 1 dl lemoncurd
Gör så här:
Hacka nötterna grovt. Rosta dem i en torr panna. Strö över salt. När de fått lite färg, stäng av värmen & rör i lemoncurd.
Häll över blandningen på ett bakplåtspapper & låt svalna.
Balsamicomarinerade bär:
1,5 dl hallon (frysta & varsamt tinade)
1 dl hjortron
Balsamico efter smak men ca 1,5-2 msk
Gör så här:
Tina bären försiktigt på en tallrik i kylen, så de slipper bli för mosiga. Rör försiktigt i balsamico.
/PappaKock