Etiketter

20130129-211704.jpg

Den här chokladmoussen åt vi på nyår. Det finns väldigt många sätt att göra chokladmousse på, så här gör jag.

Du behöver följande:
150 gram choklad 70% kakao
2 ägg
1 äggula
40 gram socker
2 msk starkt kaffe
2,5 dl grädde
1 gelantinblad
En nypa salt

Gör så här:
Blötlägg gelatinet.
Vispa ägg, äggula & socker poröst.
Smält chokladen i värmebad.
Krama ut vattnet ut gelatinet. Låt det smälta i kaffet.

Vispa grädden rätt så löst.
Vispa i kaffet i äggblandningen & tillsätt sedan chokladen.

Vänd försiktigt i grädden & en nypa salt.
Häll upp i portionsformar, låt stå i kyl minst 5 timmar, helst över natten.

Lemoncurdkanderade nötter:
1,5 dl grovhackade blandade nötter & frön.
(Jag använde valnötter, paranötter, pumpakärnor, solrosfrön.)
0,5 msk flingsalt
Ca 1 dl lemoncurd

Gör så här:

Hacka nötterna grovt. Rosta dem i en torr panna. Strö över salt. När de fått lite färg, stäng av värmen & rör i lemoncurd.
Häll över blandningen på ett bakplåtspapper & låt svalna.

Balsamicomarinerade bär:
1,5 dl hallon (frysta & varsamt tinade)
1 dl hjortron
Balsamico efter smak men ca 1,5-2 msk

Gör så här:
Tina bären försiktigt på en tallrik i kylen, så de slipper bli för mosiga. Rör försiktigt i balsamico.

/PappaKock

Annonser