Etiketter

20121219-234250.jpg

Det finns ju olika sätt att göra chokladtryfflar på, proffsen kör ju på att temperera chokladen, det gör inte jag. Jag gör som en chokladganache, en form utav chokladkräm. Jag har varken tid eller lust att stå en hel kväll & göra tryfflar & praliner. Med den här metoden går det väldigt lätt & smidigt & blir minst lika gott enligt mig. Det är dock avgörande att välja en bra choklad, jag använde mig utav en 67% choklad från Valrhona. Men det går även att använde den som säljs i vanliga matbutiker.

Du behöver följande:
300 gram mörk choklad
1,5 dl grädde
85 gram smör
0,75 dl hel mandel
0,5-1 msk flingsalt
Kakao

Till pepparkakskryddan behövs följande:
6 krm kanel
3-4 krm ingefära
3-4 krm kardemumma
3-4 krm kryddpeppar
2-3 krm nejlikor

Använder du malda kryddor är det bara att blanda samman allt. Annars får man mortla eller mala samman allt väldigt fint. Mängderna är lite ungefärliga, så smaka av. Jag använde ca 1,2 msk färdig krydda i chokladen.

Gör så här:
Hacka mandlarna rätt så fint. Rosta dem på medeltrmperatur tills de får lite färg. Tillsätt saltet & låt stå & svalna. Var inte rädd för att salta, choklad & salt är riktigt bra polare.

Lägg smör & grädde i en kastrull, låt koka upp & rör runt så smöret smälter.

Hacka chokladen grovt. Rör i den i gräddblandningen, vispa inte utan rör så det inte blir massa luftbubblor.

Vänd i den rostade mandeln. Häll i en vid & låg bytta eller form. Låt stå i kylen minst 3-4 timmar.

Skeda upp önskad storlek & rulla i kakao. In i kylen igen & låt sätta sig.

/PappaKock

Annonser