Etiketter

20121210-002142.jpg

Chipotle är ju ett helt fantastiskt sätt att smaksätta sin mat på. Den ger både hetta & den där rökta smaken. Riktigt gott.
Gjorde järpar på nötfärs som jag smaksatte med lite kummin & så en rejäl hög med chipotle. Till detta en söt/syrlig crème fraîche-baserad sås, gott med något syrligt som bryter av mot hettan från chilin. Baconet tillför som vanligt en väldigt angenäm sälta till rätten.

Du behöver följande till 4 portioner:
500 gram nötfärs
0,5 vitlök solo
1 ägg
2 pkt bacon
Chipotle chili eller chipotlepasta
Kummin
Dijonsenap
4 dl crème fraîche
2 msk hackad dill
1 msk honung
Vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar
Smör att steka i

Gör så här:
Blanda färsen med ett ägg, 1,5 tsk kummin, salt, peppar & riven vitlök. Blanda i lite vatten så det blir en smidig smet. Hacka över chipotlen eller mixa till en pasta. Tillsätt lite i taget & gör ett stekprov.

Låt smeten stå & vila medans du blandar till såsen.

Hacka dillen fint. Blanda med crème fraîchen. Vänd i ca 1 msk honung, 0,5-1 msk dijon. Sen ska det i vinäger. Tänk er att det ska smaka lite som såsen till dillkött. Lagom surt & lagom sött. Avsluta med några drag med pepparkvarnen & lite salt.

Forma färsen till järpar. Linda in varje järpe med en skiva bacon. Linda taight så det håller sig kvar.
Stek dem på alla sidor i smör.

Låt järparna gå klart i ugnen på 150 grader.

Till mina serverade jag lite ugnsrostade rotfrukter. Morot, potatis, palsternacka, rödlök & vitlök. På med olivolja, salt & peppar. 275 grader i ca 35 minuter.

20121210-002313.jpg
/PappaKock

Annonser