Etiketter

20121208-170327.jpg

Jag är inte speciellt förtjust i lax, man fick det var man än kom ett tag, så man kan säga att man föråt sig. Dessutom brukar folk i allmänhet ha förmågan att översteka lax, lax som är 78 grader är inte gott. Så enkelt är det. Jag tycker att lax ska tillagas sakta & max ha en innertemp på 52 grader.

Men mina döttrar tycker mycket om det & hade önskat sig, så ja då fick det bli lax. Saffran & lax är ju gott ihop, valde dock att köra laxen naturel & istället göra en vitvinssås med saffran i som jag stuvade potatisen i.

Du behöver följande till 4 portioner:
Ca 500 gram lax, allra helst färsk
0,5 solovitlök
0,5 morot
1 schalottenlök
0,5 stjälk stjälkselleri
0,5 gram saffran
1 dl vit vin
Potatis
Grönsaks & -hönsfond
1 msk smör
2 dl grädde
Maizena

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Salta & peppra laxen väl på båda sidorna. Lägg i en ugnsform. Sätt in i mitten utav ugnen. Sätt i termometer, sätt på 50 grader.

Skala potatisen & koka nästan helt mjuk i saltat vatten. Kyl sedan ned den.

Finhacka lök, morot & selleri. Svetta grönsakerna i smöret i en kastrull, de ska inte få färg utan endast bli mjuka.
Tillsätt saffranet, låt fräsa runt i någon minut.

Slå på vin & fond. Låt koka upp & sedan småputtra i 1 ca 10 minuter.
Slå på grädde, salta & peppra. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Red av med maizena till önskad konsistens. (Jag föredrar min stuvning ganska lös) det är viktigt att såsen får koka några minuter efter så att den inte blir sträv & smakar redning.

Dela potatisen i mindre bitar & tillsätt den i saffranssåsen. Stäng av värmen & låt den stå att dra i några minuter.

Servera med smörslungade gröna ärtor.

20121208-170526.jpg
/PappaKock

Annonser