Etiketter

20121202-190641.jpg

En klassisk biff à la lindström ska enligt de flesta recept göras på nötfärs, rödbetor, kapris, lök & i vissa fall ansjovis. Formas till en biff, stekas i smör & serverad med stekt potatis & ett lättstekt ägg på toppen.

Jag har provat förut att göra den i form av en köttfärslimpa & idag gjorde jag köttbullar av lindströmsfärsen. Jag gjorde mina på blandfärs, serverade med kokt potatis, gräddsås, lingon & inlagd gurka.

För att göra mina lindströmare behövs följande:
600 gram blandfärs
2-3 msk kapris
1 dl inlagda rödbetor (finhackat)
1 liten gul lök
Oxfond eller kalvfond
Smör att steka i
Salt, svart & vitpeppar

Gör så här:
Hacka kapris & rödbetor fint. Ska man som jag göra köttbullar utav smeten så måste man verkligen vara noga när man hackar, blir bitarna för stora så håller inte bollarna ihop.

Riv löken på rivjärn.

Blanda kapris, lök & rödbetor med färsen. Krydda med salt, vit & svartpeppar. Tillsätt ca 1 msk fond & blanda väl. Gör ett stekprov & testa så smaken är ok.

Rulla till köttbullar & stek dem i smör tills de fått fin färg, låt dem sedan gå färdigt i ugnen på 125 grader.

Gräddsåsen gjorde jag i stekpannan jag stekte köttbullarna i. På med lite vatten, fond & grädde. Låt småputtra & smak av med salt & peppar. Eventuellt reda av med lite maizena.

Det här är husmanskost när den är som allra bäst!

/PappaKock

Annonser