Gjorde en lammgryta i helgen, ett riktigt långkok. Med rödvin, rostad vitlök, färsk rosmarin & en nyhet för mig, långpeppar. Har läst om den länge & nu var det dags att testa. Den gav en intressant smak, men lamm smakar ju rätt så mycket så det var svårt för långpepparen att glänsa.
Du behöver följande:
1 kg lamm ex bog eller stek
3 dl rödvin
2 pkt bacon
500 gram skogschampinjoner
1 msk dijonsenap
5-7 st långpeppar
2-3 morot
1 stjälkselleri
4-6 schalottenlökar
2 solo vitlökar
2 dl grädde
5 msk smör
Köttfond
Färsk rosmarin
Salt & svartpeppar
Gör så här:
Tärna köttet i lagom stora grytbitar. Stek på i smör, salta & peppra.
Lägg det brynta köttet i en stor gryta, slå på vin, ungefär lika mycket vatten & fond.
Skala vitlöken & dela dem på fyra. Låt rostas riktigt ordentligt i 2 msk smör. Lägg det i grytan. ( det kommer koka sönder & ge en helt fantastisk smak)
Finhacka morot & selleri. Låt koka med i grytan. Ta en rejäl kvist rosmarin & lägg i grytan. (Plocka sedan ur kvistarna när det är dags att äta)
Tillsätt långpepparen hel & låt den koka med.
Låt grytan koka på låg värme i ca 1,5 timmar.
Under tiden knapperstek bacon & svamp. Dela lökarna på fyra & tillsätt i grytan tillsammans med bacon & svamp, & låt puttra vidare i ytterligare 1,5-2 timmar. Smaka av med salt & svartpeppar.
Rör i senapen & grädden. Red eventuellt av med lite maizena.
Servera med ris eller ugnsrostade rotfrukter.
(Tyvärr var jag så hungrig att jag inte riktigt fick till någon bra bild. Men, jag är ju som sagt kock, inte fotograf)
/PappaKock
Denna gryta står på middagsbordet hos oss ikväll fast utan långpeppar och med hela svartpepparkorn istället..
Vad kul att du/ni provat! Hoppas att det smakade 🙂
PappaKock