20121126-224920.jpg

Gjorde en lammgryta i helgen, ett riktigt långkok. Med rödvin, rostad vitlök, färsk rosmarin & en nyhet för mig, långpeppar. Har läst om den länge & nu var det dags att testa. Den gav en intressant smak, men lamm smakar ju rätt så mycket så det var svårt för långpepparen att glänsa.

Du behöver följande:
1 kg lamm ex bog eller stek
3 dl rödvin
2 pkt bacon
500 gram skogschampinjoner
1 msk dijonsenap
5-7 st långpeppar
2-3 morot
1 stjälkselleri
4-6 schalottenlökar
2 solo vitlökar
2 dl grädde
5 msk smör
Köttfond
Färsk rosmarin
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Tärna köttet i lagom stora grytbitar. Stek på i smör, salta & peppra.

Lägg det brynta köttet i en stor gryta, slå på vin, ungefär lika mycket vatten & fond.

Skala vitlöken & dela dem på fyra. Låt rostas riktigt ordentligt i 2 msk smör. Lägg det i grytan. ( det kommer koka sönder & ge en helt fantastisk smak)

Finhacka morot & selleri. Låt koka med i grytan. Ta en rejäl kvist rosmarin & lägg i grytan. (Plocka sedan ur kvistarna när det är dags att äta)

Tillsätt långpepparen hel & låt den koka med.

Låt grytan koka på låg värme i ca 1,5 timmar.

Under tiden knapperstek bacon & svamp. Dela lökarna på fyra & tillsätt i grytan tillsammans med bacon & svamp, & låt puttra vidare i ytterligare 1,5-2 timmar. Smaka av med salt & svartpeppar.

Rör i senapen & grädden. Red eventuellt av med lite maizena.

Servera med ris eller ugnsrostade rotfrukter.

20121126-224933.jpg
(Tyvärr var jag så hungrig att jag inte riktigt fick till någon bra bild. Men, jag är ju som sagt kock, inte fotograf)

/PappaKock

Annonser