20121118-105111.jpg

När man var liten & gick i skolan betydde risotto sönderkokt ris, broskiga kycklingbitar & ärter, majs & paprikablandning. En riktigt risotto är allt annat än sönderkokt ris & frysta grönsaksblandnigar. Enligt mig ska en risotto var så lös att det precis går att äta med gaffel & riset ska ha en liten kärna kvar. En bra risotto går inte att stressa fram, det tar lite tid & man får räkna med att stå & röra i grytan nästan hela tiden. För ju mer du rör om, desto krämigare blir slutresultatet.

Du behöver följande till 4 portioner:
4 dl avorioris
2 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dm stjälkselleri
2 dl vitt vin
1,5 dl riven parmesan & lite att riva över den färdiga tallriken
Grönsaksfond
Kyckling eller hönsfond
Olivolja
0,5 gram saffran
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
3 st pilgrimsmusslor
Dillen från 1 st fänkål

Gör så här:
Börja med att koka upp ca 6 dl vatten & tillsätta fond, tänk på att det kommer bli väldigt koncentrerat när det kokar in i riset, så gör buljongen lite svagare än vad man egentligen hade gjort.

Riv parmesan.
Finhacka lökarna & selleri. Ta en stekpanna eller en låg kastrull tillsätt 3 msk olivolja. Svetta lök & selleri, det ska absolut inte ta färg utan bara mjukna. Tillsätt riset & låt det bli riktigt genomskinligt. Slå på vinet. Dra ner värmen så att det bara sjuder. När viner kokat in börja slå på buljongen ca 1 dl i taget & låt det koka in i riset innan du tillsätter mer. Ju mer du rör i din risotto desto krämigare blir resultatet.

När du är nöjd med konsistensen på risotton, tillsätt lite extra buljong för den tjocknar alltid & fort. Rör i parmesan & smaka av med salt & peppar.

Ta en liten kastrull med 1 msk olivolja låt din saffran ligga i oljan på låg värme i några minuter. Slå på en skvätt av buljongen. Saffranet tillsätts när risotton kokat klart.

Hetta upp en stekpanna. Droppa i lite olivolja & torka in det i pannan med hjälp utav lite papper. Stek musslorna ca 35-45 sekunder på varje sida. Salta & peppra. Låt dem ligga & dra på ett papper i någon minut.

Lägg upp risotton på tallrikar, riv lite parmesan & svartpeppar över, ringla över olivolja & strö över fänkålsdillen. En risotto skall ätas direkt, den kan inte stå & vänta eller värmas på, då blir det inte bra.

20121118-105117.jpg

/PappaKock

Annonser