20121111-230437.jpg

Chèvre, rödbetor, honung & valnötter, det är en vansinnigt god kombination. Här ihop med en stor saftig lammfärsboll & en syrlig citronyoghurt.

Du behöver följande till 6 portioner:
800 gram lammfärs
60 gram chèvreost
1 kg färska rödbetor
0,5 kg potatis (valfritt)
2 vitlöksklyftor
1 ägg
Rosmarin (funkar med torkad)
2 msk honung
1 rejäl näve valnötter
3 dl matlagningsyoghurt
1 stor citron (skal & saft)
Smör & olivolja
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Skala rödbetorna & skär dem i klyftor. Lägg i en ugnsform, strö över rosmarin, salta väl & peppra. Avsluta med att ringla över ca 2 msk olivolja. In i ugnen på 225 grader, tills de är nästan helt mjuka. Ta ut formen & ringla över honung, in igen på maxvärme i ca 5 minuter. Jag fick även köra lite ugnsrostad potatis för hälften av mina rödbetor var tyvärr dåliga, men det är ju absolut inget måste.

Blanda färsen med 1 ägg, riv i vitlöken. Salta & peppra. Gör en liten biff & stek på den & provsmaka. Forma till stora bollar, gör ett hål i mitten & pila in en hög med ost, stäng igen hålet ordentligt annars rinner all ost ut i stekpannan.

Stek dem i smör tills de får fin färg. Lägg dem i en ugnsfast form & in i ugnen på ca 150 grader tills innertemperaturen är 62-65 grader. Låt dem gärna vila under folie en stund innan servering.

Skölj citronen & riv skalet & pressa ur saften. Blanda med yoghurten & 1 msk olivolja. Smaka av mes salt & svartpeppar.

Hacka över valnötterna lätt & rosta dem försiktigt i en torr panna. Strö över rödbetorna.

20121111-230445.jpg
En del kan ju ha lite svårt för lamm, då tar man & byter ut mot en färs man tycker bättre om, färsbollar är gott oavsett vilket kött de är gjorda på.

/PappaKock

Annonser