20121110-205258.jpg

Hade turen att få bli vid en bit älgbiff. Till älgen en palternackspure, kokt gulbeta, brysselkål, rostad schalottenlök, hyvlad svartrot & morot. Samt en rödvinssås försiktigt smaksatt med enbär.
Har man ingen älg kan man ju givetvis ersätta med tillexempel ryggbiff, flankstek eller rostas.

Köttet:
Stekte i smör så det fick fin färg, salta, peppra & in i ugnen på 125 grader. Tills innertemperaturen är 60 grader. Linda in köttet i folie & låt vila minst 20 minuter.

Palsternackspure:
Skala & skär p-nacka i mindre bitar. Koka riktigt mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet & mixa med mixerstav, tillsätt en liten skvätt grädde. Mixa igen & smak av med salt & vitpeppar.

Gulbeta:
Skala betorna & koka försiktigt mjuk i saltat vatten. När den är mjuk, skär i klyftor.

Brysselkål:
Koka upp vatten med ordentligt med salt i, släng i brysselkålen i ca 1-1,5 minuter. Kyl dem direkt i iskallt vatten. När de svalnat plocka försiktigt loss bladen.

Friterad schalottenlök:
Häll 2-3 dl matolja i en kastrull, sätt på värmen. Här är det i princip ett måste med en termometer, annars kan det gå illa. Ha även ett lock till hands ifall oljan blir för het.

Skär i tunna ringar av löken, doppa dem i mjöl. När oljan är ca 150 grader sänk försiktigt ner löken lite i taget. Låt ligga tills det får rätt så bra med färg. Låt rinna av på ett papper, salta.

Enbärskysst rödvinssås:
Hacka en schalottenlök, 1 klyfta vitlök & 0,5 morot fint. Häll 2 msk strösocker i botten av en kastrull & sätt på värmen. När det smält & börjar mörkna slå på 3 dl rödvin, släng i löken & moroten. Tillsätt 1-2 msk kalvfond, salt & vitpeppar & 0,5 dl vatten.

Mortla sönder 3 enbär & tillsätt dem. Låt reducera ner tills ca hälften & sila såsen.

Hyvlad svartrot & morot:
Skala svartrot & morot. Hyvla dem tunt på mandolin eller med potatisskalare. Koka upp vatten med lite salt & kycklingfond i. Lägg i rötterna & låt ligga i ca 1-2 min, kyl ned dem direkt i kallt vatten.

20121110-205307.jpg
/PappaKock

Annonser