Entrecote med potatisfondant, rosepepparsås samt vitlöksfräst spenat.

20121104-151430.jpg

Entrecote är ju helt underbart, riktigt blodig & välkryddad. Den här gången blev det en potatisfondant & rosepepparsås till. Det finns ju ett ”riktigt” sätt att tillreda en potatisfondant, men jag gör på mitt sätt. En fondens kan ju ha olika former, man kan tornera potatisen, vilket betyder att man skär den åttakantig. Man kan använda formar & stansa ut runda, fyrkantiga eller vilken form man nu känner för. När man ska göra potatisfondant vill man ju gärna ha stora potatisar eftersom man måste skära bort en hel del. Det går ju att använda bakpotatis vilket jag valde att göra den här gången.

Du behöver följande till 6 portioner:

900-1000 gram entrecote
6 bakpotatisar
2 dl grädde
Kycklingfond
150 gram babyspenat
2 morötter
2 schalottenlökar
1 msk rödvinsvinäger
1 vitlök (solo)
Rosepeppar
Smör & olivolja
Salt & svartpeppar
Maizena

Gör så här:
Tornera potatisarna. Stek dem gyllene på ena sidan i smör. Salta & peppra dem. Lägg dem på en ugnsfast form med den gyllene sidan upp. Blanda upp 0,5-0,75 dl kycklingfond slå i formen & in i ugnen på 200 grader i ca 45-50 minuter.

Finhacka lök & halva vitlöken. Mortla sönder ca 25 rosepepparkorn. Svetta pepparn & löken i smör. Slå på vinäger & låt fräsa ur ordentligt. Slå på 2,5 dl vatten, salt, peppar & kycklingfond. Låt koka upp & småputtra i ca 15 minuter. Slå på grädde & smaka av med mer rosepeppar. Låt såsen puttra i ytterligare 20-25 minuter. Red eventuellt av med lite maizena.

Låt entrecoten ligga i rumstemperatur i minst 30 minuter. Salta & peppra & stek i smör, ca 2 minuter på varje sida. Jag brukar köra till ca 54 grader & sen får köttet vila.

Under tiden som köttet vilar, finhacka den andra vitlöks halvan & skala moroten. Hyvla moroten med hjälp utav en potatisskalare. Hetta upp en stekpanna & slå på 3 msk olivolja, svetts vitlöken & dra plattan från värmen. Vänd i morot & sist spenat. Salta & peppra.

/PappaKock

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s