Hälleflundra är ju en helt fantastisk fisk, bara smälter i munnen. Ikväll med lite tillbehör jag inte provat tidigare, men de funkade riktigt fint ihop. Att bara doppa rödbetschipsen i kaprismajonäsen skulle funka fint som mingelmat, riktigt gott.
Du behöver följande till 4 portioner:
550 gram färsk hälleflundra
Salt & vitpeppar
Smör att steka i
Rostad jordärtskockspure.
800 gram jordärtskocka
200 gram palsternacka
0,5 vitlök (solo)
2 msk olivolja
0,5-0,75 dl grädde
Salt & svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala & skär palsternacka & jordärtskocka i grova bitar. Hacka vitlöken grovt. Lägg allt i en ugnssäker form, ringla över olivolja, salta & peppra. Sätt in i ugnen i ca 35 minuter, tills det är helt mjukt & blivit ugnsrostad yta.
Lägg över i en bunke eller kastrull, mixa med mixerstav, tillsätt grädde & smaka av med salt & peppar.
Dill & citronglacerad svartrot.
Ca 4 dm svartrot
1,5 msk kycklingfond
1,5 msk smör
Dill
0,25 citron (saften)
Flingsalt
Skala svartroten & koka den försiktigt i vatten & kycklingfond. Den skall inte koka länge utan är godast med lite kärna. Häll av vattnet, lägg i smör, pressad citron & dill. Låt stå & smälta ihop, strö flingsalt över.
Kaprismajonäs.
1 äggula
1,5 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl rapsolja
1-2msk kapris
Salt & vitpeppar
Lgg äggula, senap & vinäger i en bunke. Vispa ihop. Börja tillsätta olja lite i taget, vispa hela tiden. Hu mer olja du vispat in desto snabbare kan du tillsätta mer.
Hacka över kaprisen grovt, tillsätt den & lite utav kaprisspadet. Smaka sv med salt & peppar. Eventuellt lite socker.
Rödbetschips.
1 stor rödbeta
Flingsalt
Skala betan & skär den sedan i tunna skivor på mandolin eller med en potatisskalare. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt & sätt in på 85 grader i 2,5-3 timmar.
/PappaKock
Underbart! Flera favoriter på samma tallrik; hälleflundra, jordärtskockspuré och kaprismajonnäs som passar så bra! Röd färgklick till!
Tack Franskmat! 🙂