20121009-220526.jpg

I måndags kväll kryddade jag min kyckling med skal & saft från två stycken citroner. Grovhackade en rejäl hög med färsk timjan & strödde över pippin. Salt, svartpeppar & ringlade över olivolja. Sen klappade jag den varsamt, täckte över den med plast & ställde in den i kylen över natten.

Idag när klockan närmade sig 12 så ringde jag hem till min sambo & sa:

– Det är dags!

Hon visste genast vad som gällde & plockade ut kycklingen ur kylskåpet & plaserade den varsamt mitt i ugnen & vred upp till 100 grader.

Ca 5 timmar senare var resultatet en riktigt saftig & välsmakande kyckling, som avnjöts tillsammans med en puré gjord på potatis, blomkål & palsternacka, samt en sås gjord på skyn från kycklingen, dijon, grädde & en skvätt vit vin.

20121009-220548.jpg

Du behöver följande för att laga kycklingen själv:
1 hel färsk kyckling
2 citroner
1 kruka färsk timjan
3 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Tvätta citronerna noga, riv skalet & pressa ur saften. Grovhacka timjan, spara lite till garnityr.
Salta & peppra kycklingen väl. Strö över citroncest & häll över saften. Ringla över olivolja & avsluta med att massera in kryddorna.

Stoppa in de urpressade citronerna i kycklingen. (Jag gjorde ju alltså min dagen innan, men det är ju inget måste, vill jag bara poängtera, det går lika bra att laga den samma dag)

In i mitten utav ugnen på 100 grader tills innertempen är 67-68 grader. Låt sedan vila ca 30 minuter, kycklingen måste i alla fall komma upp i 72 grader.

Såsen:
Spadet som blir av kycklingen
1 dl vatten
0,5 dl grädde
1-2 msk dijonsenap
0,5 dl vit vin
Kycklingfond
En nypa socker
Salt & vitpeppar

Gör så här:
Ta spadet som blir efter kycklingen & häll i en kastrull, låt reducera ner en aning. Slå på grädde & vin & låt småputtra i några minuter. Rör i senapen & smaka av med en nypa socker, fond, salt & peppar.

Puré på potatis, blomkål & p-nacka:
Lika delar potatis, blomkål. & palsternacka skalas, skärs i grova bitar & kokad riktigt mjuka i saltat vatten.
Häll av vattnet, mosa med en visp & krydda med lite salt & vitpeppar.
Rör i crème fraîche till en rätt så lös konsistens.

20121009-222453.jpg

/PappaKock

Annonser