20121005-222444.jpg

Cajun-krydda finns att köpa färdig, men blir givetvis bäst när man blandar till den själv. Den här gången gav jag min en extra twist genom att tillsätta kaffe. När jag hör cajun tänker jag på grill, revben, heta grytor, majs, kräftor, kycklingvingar. Sånt krubb man förknippar med Louisiana. Skulle ju givetvis smakat allra bäst om jag hade grillat mina kamben, men höstvädret satte stopp för detta. Men att laga dem på gallret i ugnen med en plåt under funkade fint.

Till Cajun-rubben behövs följande:
2 tsk paprikapulver gärna rökt
1 vitlök (solo)
2 tsk kummin
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
2 tsk torkad timjan
1 tsk mald kardemumma
1 tsk torkad oregano
3 tsk salt
1,5-2 tsk svartpeppar
2 tsk farinsocker
1-1,5 tsk chiliflakes
6 Rosepepparkorn
2,5 tsk kaffe (vanligt bryggkaffe)
1 lime

Gör så här:
Finhacka vitlöken.
Häll alla kryddor i en stekpanna & sätt på medelvärme, hetta upp kryddorna & låt dem få lite färg. Rör ofta så de inte bränner.

Låt blandningen kallna. Mortla den sedan.

Lägg dina kamben eller revben i en ugnsform, klappa in kryddorna på båda sidorna. Täck med plast & låt stå i kylen i några timmar, helst över natten.

Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg köttet på ugnsgallret & sätt en plåt under. Låt gå i ca 1,5 timme & höj sedan till 225 grader i ca 20-30 minuter.

När du plockar ut köttet pressa saften ur en lime över, täck med folie & låt vila i ca 30 minuter.

Vi hade ugnsrostade sötpotatisklyftor till. Klyfta, ringla över olivolja, salta & peppra & låt dem gå med i ugnen med kambenen den sista halvtimmen.

Apelsinaioli:
1 äggula
2 tsk senap
2 tsk vinäger (vit eller röd)
3 dl rapsolja
0,5 vitlök (solo)
0,5 apelsin (skal & saft)
Salt & peppar

Gör så här:
Lägg äggula, senap & vinäger i en bunke. Vispa ihop.

Tillsätt oljan droppvis & vispa väl.
Ju mer olja du vispat i, desto större mängd kan du tillsätta.

Tillsätt finhackad vitlök, skal & saft utav en halv apelsin. Smaka av med salt & peppar.

20121005-223604.jpg
Mycket viktigt med denna rätt är att man äter med händerna, det är liksom halva grejen.

/PappaKock

Annonser