Nattstekt högrev, med rödvinssås, bacon, lök & brynta champinjoner.

on

20121002-223650.jpg

Högrev är en utav mina favorit styckdetaljer. Funkar fint i diverse grytor, till färs, att grilla & framförallt att lågtempa i ugnen. Det är en relativt grov köttbit med mycket fett & bindväv, vilket ger mycket smak men kräver låg temp & lite längre tillagningstid.

Först brynte jag den i smör & saltade & peppra rikligt, sen lät jag min högrev på 1,8 kg gå på 75 grader över natten (10 timmar) sen höjde jag till ca 85 grader i ytterligare 4 timmar. Då hade den en innertemperatur på 62-63 grader, man kan ta ut den tidigare men då hade inte det insprängda fettet smällt lika mycket. Köttet fick vila i 45 minuter innan jag skar det i tunna skivor.

Till detta en rödvinssås med bacon & smålök, brynta champinjoner samt råstekt potatis.

Till rödvinssåsen behövs följande:

5 dl rödvin
0,5 gul lök
1 morot
0,5 vitlök (solo)
0,5 stjälkselleri
1 tsk torkad timjan
1,5-2 dl vatten
Kalvfond
1 pkt bacon
10-12 små schalottenlökar
1 msk muscovadosocker eller honung
2 tsk balsamvinäger
Salt & vitpeppar
1 msk smör

Gör så här:
Finhacka morot, vitlök, selleri & gul lök. Svetta hacket i smör tills det mjuknat. Tillsätt vinägern, sockret & timjan & låt fräsa ur ordentligt.

Slå på vin, vatten, fond. Salta & peppra & låt småputtra i ca 30-45 minuter.

Skär baconet i små tärningar & knaperstek det. Tillsätt det i såsen. Slå även i den köttsaft som högreven släppt.

Skala de små lökarna & fräs dem hastigt i baconfettet. Lägg i löken det sista så de slipper koka sönder.

Smaka eventuellt av såsen med lite mer fond & sötma. Jag föredrar rödvinssås som är relativt tun/simmig i konsistensen, men det går givetvis bra att reda av den med lite maizena.

Bryn champinjonerna i smör, låt dem ligga & få ordentligt med färg annars blir de bara kokta. Salta & peppra dem.

20121002-223705.jpg

Här har ni en klockren söndagsmiddag! /PappaKock

Annonser

6 kommentarer Lägg till

  1. Linda skriver:

    Åh, gött! Jag snöar lätt in på att bara göra långkok på högrev. Så nu vet jag exakt vad jag ska göra i helgen!!! Har just hittat din sida och den är en sånn sida det finns få av. Bra, vällagad mat och inte för mycket bakning!! Jag kollar in mer, det lovar jag!

    1. pappakock skriver:

      @linda kul att du gillar min blogg, du hade en fin blogg du med!

      PappaKock

  2. Anonym skriver:

    Detta måste prövas. Ser och låter magiskt gott

  3. Anonym skriver:

    Mums

  4. Kristin skriver:

    En fråga! Har du alufolie ovanpå köttet när det är i ugnen? Tacksam för svar ☺

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s