20121002-223650.jpg

Högrev är en utav mina favorit styckdetaljer. Funkar fint i diverse grytor, till färs, att grilla & framförallt att lågtempa i ugnen. Det är en relativt grov köttbit med mycket fett & bindväv, vilket ger mycket smak men kräver låg temp & lite längre tillagningstid.

Först brynte jag den i smör & saltade & peppra rikligt, sen lät jag min högrev på 1,8 kg gå på 75 grader över natten (10 timmar) sen höjde jag till ca 85 grader i ytterligare 4 timmar. Då hade den en innertemperatur på 62-63 grader, man kan ta ut den tidigare men då hade inte det insprängda fettet smällt lika mycket. Köttet fick vila i 45 minuter innan jag skar det i tunna skivor.

Till detta en rödvinssås med bacon & smålök, brynta champinjoner samt råstekt potatis.

Till rödvinssåsen behövs följande:

5 dl rödvin
0,5 gul lök
1 morot
0,5 vitlök (solo)
0,5 stjälkselleri
1 tsk torkad timjan
1,5-2 dl vatten
Kalvfond
1 pkt bacon
10-12 små schalottenlökar
1 msk muscovadosocker eller honung
2 tsk balsamvinäger
Salt & vitpeppar
1 msk smör

Gör så här:
Finhacka morot, vitlök, selleri & gul lök. Svetta hacket i smör tills det mjuknat. Tillsätt vinägern, sockret & timjan & låt fräsa ur ordentligt.

Slå på vin, vatten, fond. Salta & peppra & låt småputtra i ca 30-45 minuter.

Skär baconet i små tärningar & knaperstek det. Tillsätt det i såsen. Slå även i den köttsaft som högreven släppt.

Skala de små lökarna & fräs dem hastigt i baconfettet. Lägg i löken det sista så de slipper koka sönder.

Smaka eventuellt av såsen med lite mer fond & sötma. Jag föredrar rödvinssås som är relativt tun/simmig i konsistensen, men det går givetvis bra att reda av den med lite maizena.

Bryn champinjonerna i smör, låt dem ligga & få ordentligt med färg annars blir de bara kokta. Salta & peppra dem.

20121002-223705.jpg

Här har ni en klockren söndagsmiddag! /PappaKock

Annonser