20120928-211348.jpg

Nu är det höst på riktigt, det är ingen idé att ens försöka göra motstånd. Så passa istället på att njuta utav en värmande & krämig soppa.

Du behöver följande till 6 portioner:
Ca 8-12 potatisar
0,5 blomkålshuvud
2 schalottenlök
0,5 vitlök (solo)
2 stjälkar selleri
0,5 purjolök
3 dl grädde
2 dl mjölk
Kyckling & grönsaksbuljong
Smör & rapsolja till stekning
Vitpeppar & salt
Eventuellt maizena

Gör så här:
Skala potatisen & skär i grova bitar. Ansa blomkål & skär i samma storlek som potatisen.
Finhacka lök, vitlök, hälften utav purjolöken & selleri.

Svetta allt det finhackade i smör & rapsolja. Tillsätt potatis & blomkål, låt fräsa runt i ett par minuter.

Slå på vatten så att det nästan täcker, på med fond & salt & peppar. Låt koka upp & sedan småkoka i 15 minuter. Slå på grädde & mjölk, låt koka ytterligare 5-10 minuter. Red eventuellt av.

Jag brukar vispa sönder potatisen, men man kan ju även servera med lite grova bitar i.

Kantarellcreme‘.
2 dl rensade kantareller
1 dl riven västerbottensost
1 dl crème fraîche
Resten utav purjolöken
2 tsk balsamvinäger
1 msk smör
Svartpeppar & salt

Gör så här:
Stek kantarellerna riktigt knapriga. Strimla purjo fint & lägg i den sista minuten. Peppra & salta.
Dra pannan av värmen & slå på vinäger.

Låt svalna. Riv osten grovt & blanda med crème fraîchen.

Hacka svampen & löken grovt. Rör ihop med oströran. Smaka av med peppar.

Lägg en klick i varje tallrik & slå på soppan, smälter ut & blir riktigt gott.

/PappaKock

Annonser