20120924-214950.jpg

Bläddrade i Leif Mannerströms bok Husmanskonst i helgen, så man kan säga att han inspirerade mig till dagens middag. Senapspanerad fläskkotlett, till det en fänkål/äpple-slaw med en gnutta curry, till detta stompad potatis. Ingen dålig start på veckan!

Du behöver följande till 4 portioner:
4 st fläskkotletter gärna med ben
4-6 msk senap av valfri sort (själv blandade jag dijon & skånsk)
3-4 msk vetemjöl
1 ägg
1,5-2 dl ströbröd
Smör & rapsolja till stekning
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Börja med att antingen trycka till kotletterna eller banka dem lite lätt, med tillexempel baksidan utav en gryta. Salta & peppra.

Smörj på senap på båda sidorna, vänd sedan i mjöl.
Vispa upp ägget med hjälp utav en gaffel. Vänd kotletterna i ägget & därefter i ströbröd.

Stek gyllene på båda sidorna i smör & rapsolja. Låt gå färdigt i ugnen på 125 grader till innertemperaturen är ca 68 grader.

Curryspetsad fänkål- & äppleslaw:
1 st fänkål (storlek stor)
2 röda äpplen (givetvis svenska)
2 dl smetana
Citronsaft ca 1-2 tsk
Kummin mald
Curry
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Skiva fänkål så tunt du kan, på mandolin eller med kniv. Strimla äpplet, men inte lika tunt.
Rör ihop med smetana, salta, peppra & pressa i lite citron.
Smaka av med curry & pyttelite kummin.

Här kan man ju ersätta smetana med majonäs som det egentligen skall vara i en slaw.

/PappaKock

Annonser