20120923-232615.jpg

Som jag nämnt tidigare så är mina döttrar väldigt förtjusta i kycklingklubbor/ben, mest för att man får äta dem med händerna misstänker jag. Idag blev det Jamaican jerk chicken, som är vanligt förekommande i Karibien. Givetvis ska kycklingen grillas, långsamt & länge, men vädergudarna var inte riktigt på min sida, så idag blev det en variant i ugnen. Blev ändå väldigt bra men jag saknade den lite rökta smaken som grillen ger.

Du behöver följande till 4 portioner:
1 kg kycklingben
2 msk olivolja
2 msk soja
1 st lime
1 kanelstång
Kryddpepparkorn (så att det blir ca 1 msk efter mortling/malning)
2-3 kryddnejlikor
1 msk nymald svartpeppar
1 msk farinsocker
1-2 röd chili eller chipotle
Färsk eller mald ingefära
Muskotnöt (efter smak, jag tog ca 3-4 drag på rivjärnet)
1 vitlök (solo)
1 gul lök

Gör så här:
Mal alla kryddor. Riv skalet av limen. Hacka chili, vitlök, ingefära & lök grovt.

Använd en mortel eller matberedate & mixa lök, chili & ingefära. Pressa i saften från limen, olja & soja. Allt ska i & bli en tjock pasta.

Gnid in kryddblandningen på kycklingen. Låt helst stå över natt.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form. In i ugnen på 125 grader i en timme.
Öka sedan till 175 grader i 45 minuter. Öka sedan upp till 225-250 för att göra skinnet krispigt.

Jag serverade min kyckling med stekt ris med majs & kidneybönor som jag smaksatte med spadet som blev i formen efter kycklingen. Samt en avocado & ananas-crème.

2 st avokado
2-3 msk krossad ananas
2 dl crème fraîche
Salt & svartpeppar.

Mosa samman allt med en gaffel. Smaka av med salt & peppar.

Blev faktiskt väldigt lyckat trots att den är gjord i ugnen & inte på en grill. Men viktigast utav allt, mina döttrar älskade det.

/PappaKock

Annonser