20120905-213837.jpg

Pulled pork eller dragen gris som det
Blir på svenska. Långlagad fläskkarre som man drar isär i långa trådar med hjälp av två gafflar. Supersaftigt & väldigt smakrikt.
Jag har provat att tillaga det i både gryta & i ugnen, resultatet blir ju bäst i en tjockbottnad gryta, ex i en lergryta. Men det går ju även i en helt vanlig ugnsform, vilket jag körde på denna gång. Dock tar det lite längre tid.

Du behöver följande:
1,5 kg fläskkarre
1 gullök
1 vit lök (solo) ca 3-4 vanliga klyftor
1 stjälk stjälkselleri
0,5 äpple
2 dl chilisås
1 dl vatten
1,5-2 tsk spiskummin
1-2 tsk koriander (mald)
2 tsk paprikapulver gärna rökt
2 tsk tomatpure
1 msk honung
2 tsk torkad rosmarin
Salt & svartpeppar
1-2 chipotle eller annan chili
Om man inte hittar chipotle som ger en rökig smak åt rätten kan man ist tillsätta några droppar liquid smoke.

Gör så här:
Lägg köttet i en gryta/form. Salta & peppra. Hacka över lök, selleri, äpple & chili grovt. Blanda det med chilisås, honung & vatten. Tillsätt kryddorna & rör ihop. Slå såsen över köttet. In i ugnen på 100-125 grader.

Efter några timmar brukar jag ösa köttet med såsen några gånger, men inget måste. Min stod inne i 9 timmar, men jag tror att det räcker med ca 6 timmar.

Ta ut köttet & dra isär det med hjälp utav gafflar. Rör ihop det med såsen som blir i formen.

Vi har ätit det ihop med diverse grönsaker. I mellan två lättrostade brödskivor, i pitabröd & i tortillabröd som en wrap. En klick gräddfil bryter av mot hettan.

20120905-213846.jpg

20120905-213852.jpg
Provade även att ha lite picklad rödlök i, vilket var kanongott. Skiva rödlök tunt & lägg i en 1-2-3 lag. 1 del ättika, 2 delar socker & 3 delar vatten.

/PappaKock

Annonser