20120827-214554.jpg

Ikväll åt vi då de där kräfterna vi fick igår, riktigt goda blev de. Köpte även lite räkor som jag lät ligga i kräftspadet i några timmar. Slog en egen majonäs & bakade några riktigt fina småpajer. Ett klassiskt tillbehör på kräftskivan är ju västerbottenpaj, jag tog det steget längre. En paj med smörstekta kantareller, västerbottensost, rödlök, dill & fänkål. Suveränt!

Du behöver följande för att göra pajen:
Pajdeg.
125 gram smör
1,5 dl vetemjöl
1,5-2 dl rågmjöl
2 msk vatten
2 tsk rapsolja
Salt

Gör så här:
Nyp ihop mjöl & smör, tillsätt lite salt, olja & vatten. Jobba ihop till en smidig deg. Låt ligga i kylen i minst 1 timme. Kavla ut & lägg i en form. Förgrädda i 12-15 minuter på 185 grader. Picka gärna några hål i botten innan du förgräddar så slipper den resa sig i ugnen.

Fyllningen:
1 st fänkål
2 st små rödlökar
2 dl riven västerbottensost
1 kruka dill
2 l rensade kantareller
3 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
2 msk balsamvinäger
Smör & rapsolja till stekning
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Stek kantarellerna rätt så hårt i smör, salta & peppra.
Strimla rödlök & fänkål. Stek de hastigt på hög värme i rapsolja. Salta & peppra & slå på balsamvinäger.
Riv osten grovt.
Grovhacka dillen.
Vispa ihop ägg, mjölk & grädde. Peppra & salta. Ta det lite lugnt eftersom osten är salt.

Blanda kantareller, lök, fänkål, dill & ost i en bunke. Blanda.
Lägg fyllningen i pajskalet & slå över äggstaning. In i ugnen på 185-200 grader i ca 25-30 minuter. Låt stå i minst 30 minuter innan den skall ätas.

20120827-214601.jpg

/PappaKock

Annonser