Bacon & gräslöks-aioli.

20120820-224745.jpg

En aioli är en majonäs med vitlök i, iaf i Sverige. På visa ställen använder man inget ägg i. Det går ju givetvis att göra aioli på köpt majonäs, men gör man en egen så blir det betydligt godare. Det går dessutom väldigt snabbt.

Du behöver följande:

1 äggula
Rapsolja
1 knippe gräslök
1 pkt bacon
2 tsk senap (funkar egentligen med vilken sort som helst, i denna hade jag en söt/stark)
0,5 citron (saften)
1-2 tsk vitvinsvinäger
0,5-1 vitlök (solo)
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Stek baconet riktigt knaprigt i en het & torr panna. Låt svalna på hushållspapper.

Ställ en bunke på en fuktig handduk eller disktrasa. Lägg i äggulan, senap & vinäger, vispa ihop. Börja sedan tillsätta rapsolja droppvis lite i taget. Vispa väl.

Ju mer olja du får i desto snabbare kan du tillsätta mer. Jag använde ca 3 dl rapsolja till detta recept, men det går att tillsätta mer eller mindre om man vill.

Smaka av med salt & svartpeppar. Pressa i saften från en halv citron.
Finhacka gräslök & bacon & rör i det.

Den här aiolin passade utmärkt till grillad fisk & smakade kanon i hemgrillade burgare.

Vill man inte ha just bacon & gräslök i så använd bara grundreceptet & tillsätt något annat gott.

20120820-224751.jpg

/PappaKock

Annonser

3 kommentarer Lägg till

  1. bacon…aïoli på rapsolja till hamburgare – där fick du med England, Frankrike, Sverige och USA p ett bräde;)

    1. pappakock skriver:

      Haha ja mycket influenser i den aiolin!!

      /PappaKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s