20120820-224745.jpg

En aioli är en majonäs med vitlök i, iaf i Sverige. På visa ställen använder man inget ägg i. Det går ju givetvis att göra aioli på köpt majonäs, men gör man en egen så blir det betydligt godare. Det går dessutom väldigt snabbt.

Du behöver följande:

1 äggula
Rapsolja
1 knippe gräslök
1 pkt bacon
2 tsk senap (funkar egentligen med vilken sort som helst, i denna hade jag en söt/stark)
0,5 citron (saften)
1-2 tsk vitvinsvinäger
0,5-1 vitlök (solo)
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Stek baconet riktigt knaprigt i en het & torr panna. Låt svalna på hushållspapper.

Ställ en bunke på en fuktig handduk eller disktrasa. Lägg i äggulan, senap & vinäger, vispa ihop. Börja sedan tillsätta rapsolja droppvis lite i taget. Vispa väl.

Ju mer olja du får i desto snabbare kan du tillsätta mer. Jag använde ca 3 dl rapsolja till detta recept, men det går att tillsätta mer eller mindre om man vill.

Smaka av med salt & svartpeppar. Pressa i saften från en halv citron.
Finhacka gräslök & bacon & rör i det.

Den här aiolin passade utmärkt till grillad fisk & smakade kanon i hemgrillade burgare.

Vill man inte ha just bacon & gräslök i så använd bara grundreceptet & tillsätt något annat gott.

20120820-224751.jpg

/PappaKock

Annonser