20120817-222314.jpg

Snart är hösten här & då tycker jag att ni ska laga en riktigt mustig chili con carne. Jag gjorde min på högrevsfärs, men vanlig nötfärs går precis lika bra.

Du behöver följande:
350 gram högrevsfärs
2 st morötter
1 gul kök
1 vitlök (solo)
Röd chili (ca 3 cm)
2 stjälkar selleri
2,5 dl rödvin
2-3 dl passerade tomater
2 msk chilisås
2 msk rapsolja
Köttfond eller buljong
1 burk borlottibönor
1 burk kidneybönor
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Finhacka grönsakerna & löken. Fräs i olja tills det mjuknat utan att få färg. Lägg grönsakerna åt sidan. Bryn färsen tills det får ordentligt med färg. Salta & peppra. Tillsätt de frästa grönsakerna. Slå på vin, lite vatten, fond, chilisås & passerade tomater. Låt småkoka under lock i ca 2 timmar. Smaka eventuellt av med mer salt & peppar.

Skölj bönorna & rör i dem. Använder ni okokta bönor behöver de givetvis blötläggas & koka med. Det går även bra att byta ut färsen mot fintärnat kött.

Chili con carne brukar ju i regel ätas med ris i Sverige. Men egentligen behövs inget till, kanske lite bröd bara. Men idag blev det med cous cous, lite gräddfil & saltgurka. Kan rekommenderas.
Även bönorna kan man ju variera efter smak, godast tycker jag ändå att det blir om man blandar lite olika.

20120817-222320.jpg

/PappaKock

Annonser