Fläskkarre’ är en utav mina absoluta favoriter när det gäller kött, en väldigt tacksam del som alltid blir saftig & god.
Den här gången helstekte jag köttet i ugnen på 100 grader i 12 timmar. Kött som tillagas på låg temperatur under lång tid blir väldigt mycket saftigare än en köttbit som steks på några minuter i stekpannan. Så har ni inte provat förut, gör det!
Till köttet blev det rotfrukter kokta i öl & hönsbuljong, samt en kall senapscreme‘ toppad med parmesan.
Du behöver följande till 6 portioner:
Hel fläskkarre
1 vitlök (solo)
10-15 rosepepparkorn
1 kruka färsk timjan
1 msk rapsolja
1 msk smör
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
Salt & svartpeppar
Gör så här:
Ta fram köttet ur kylen & låt ligga framme minst 30 minuter.
Salta & peppra köttet väl. Bryn det runt om i rapsolja & smör. Lägg köttet i en ugnsform.
Slå vinäger & soja bredvid. Tillsätt även krossad rosepeppar, vitlök & timjan.
In i ugnen på 100 grader. Ös köttet några gånger under tiden med vätskan runt om.
Innan du skär upp köttet låt det vila i 20-30 minuter.
Ölkokta rotfrukter:
Potatis
Knippmorötter
Gul lök
Purjolök
Blomkål
Mörk öl
Hönsbuljong
Salt & svartpeppar
Gör så här:
Ansa & skala grönsakerna. Skär i grova bitar.
Koka upp lika delar vatten & öl & tillsätt hönsbuljong. Tillsätt potatisen först eftersom den tar längst tid att koka. Efter ca 8-10 minuter tillsätt morot & blomkål, vänta ytterligare några minuter med den gula löken.
När de känns genomkokta dra kastrullen av värmen, tillsätt purjolöken & låt det stå & dra i några minuter.
Här tycker jag att det är viktigt att göra riktigt grova bitar & absolut inte låta set stormkoka så det kokar sönder. Det ska vara tuggmotstånd i allt utom potatisen. Gör man den här rätten på hösten så kan man med fördel slänga med lite äppleklyftor i slutet.
Senapscreme’ toppad med parmesan:
4 dl smetana
2 msk grovkornig dijonsenap
2 msk finriven parmesan
1 tsk äppelcidervinäger
Salt & svartpeppar
Eventuellt lite sötma, ex socker eller honung.
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser & låt stå & dra i kylen i minst 1 timme.
/PappaKock
Har läst om dina ölkokta grönsaker och potatis och allt vad det nu är förrut. Hur är det jämfört med ”vanliga” kokta grönsaker?
Det blir lite mer karaktär än på vanliga kokta grönsaker, tänk dig lite som sjömansbiff smakar.
PappaKock
Varför så ”hög” temperatur som 100 gr Celsius? Har provat med 85 gr C (karre-biten cirka 1,5 kg och benfri). Lagom att stoppa in i ugnen på morgonen och klart när man kommer hem vid 17-18. Köttet får vila när salladen fixas. Vänliga hälsningar Su-San
@su san
Det funkar fint med lägre temp som du säger, men då tycker jag att fettet i köttet inte riktigt ”smälter” så bra.
PappaKock