Lågtempad fläskkarre med ölkokta rotfrukter & senapscreme’.

20120816-221640.jpg

Fläskkarre’ är en utav mina absoluta favoriter när det gäller kött, en väldigt tacksam del som alltid blir saftig & god.
Den här gången helstekte jag köttet i ugnen på 100 grader i 12 timmar. Kött som tillagas på låg temperatur under lång tid blir väldigt mycket saftigare än en köttbit som steks på några minuter i stekpannan. Så har ni inte provat förut, gör det!

Till köttet blev det rotfrukter kokta i öl & hönsbuljong, samt en kall senapscreme‘ toppad med parmesan.

Du behöver följande till 6 portioner:
Hel fläskkarre
1 vitlök (solo)
10-15 rosepepparkorn
1 kruka färsk timjan
1 msk rapsolja
1 msk smör
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Ta fram köttet ur kylen & låt ligga framme minst 30 minuter.
Salta & peppra köttet väl. Bryn det runt om i rapsolja & smör. Lägg köttet i en ugnsform.
Slå vinäger & soja bredvid. Tillsätt även krossad rosepeppar, vitlök & timjan.
In i ugnen på 100 grader. Ös köttet några gånger under tiden med vätskan runt om.

Innan du skär upp köttet låt det vila i 20-30 minuter.

Ölkokta rotfrukter:
Potatis
Knippmorötter
Gul lök
Purjolök
Blomkål
Mörk öl
Hönsbuljong
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Ansa & skala grönsakerna. Skär i grova bitar.
Koka upp lika delar vatten & öl & tillsätt hönsbuljong. Tillsätt potatisen först eftersom den tar längst tid att koka. Efter ca 8-10 minuter tillsätt morot & blomkål, vänta ytterligare några minuter med den gula löken.
När de känns genomkokta dra kastrullen av värmen, tillsätt purjolöken & låt det stå & dra i några minuter.

Här tycker jag att det är viktigt att göra riktigt grova bitar & absolut inte låta set stormkoka så det kokar sönder. Det ska vara tuggmotstånd i allt utom potatisen. Gör man den här rätten på hösten så kan man med fördel slänga med lite äppleklyftor i slutet.

Senapscreme’ toppad med parmesan:
4 dl smetana
2 msk grovkornig dijonsenap
2 msk finriven parmesan
1 tsk äppelcidervinäger
Salt & svartpeppar
Eventuellt lite sötma, ex socker eller honung.

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser & låt stå & dra i kylen i minst 1 timme.

20120816-221709.jpg

/PappaKock

Annonser

5 kommentarer Lägg till

  1. Gotlandsbagaren skriver:

    Har läst om dina ölkokta grönsaker och potatis och allt vad det nu är förrut. Hur är det jämfört med ”vanliga” kokta grönsaker?

    1. pappakock skriver:

      Det blir lite mer karaktär än på vanliga kokta grönsaker, tänk dig lite som sjömansbiff smakar.

      PappaKock

  2. Su-San skriver:

    Varför så ”hög” temperatur som 100 gr Celsius? Har provat med 85 gr C (karre-biten cirka 1,5 kg och benfri). Lagom att stoppa in i ugnen på morgonen och klart när man kommer hem vid 17-18. Köttet får vila när salladen fixas. Vänliga hälsningar Su-San

    1. pappakock skriver:

      @su san
      Det funkar fint med lägre temp som du säger, men då tycker jag att fettet i köttet inte riktigt ”smälter” så bra.

      PappaKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s