20120714-235026.jpg

En av de smaker som jag förknippar allra mest med sommaren är helt klart fläder. I år gjorde jag en helt vanlig klassisk flädersaft, men också en med lime & stjärnanis.

Du behöver följande till den klassiska varianten:
35 klasar fläderblommor
3 stora citroner
1-1,5 kg strösocker
1,5 l vatten
20 g citronsyra

Gör så här:
Skölj blommorna i kallt vatten för att få bort alla småkryp. Lägg blommorna i en stor bunke.

Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skär dem i tunna skivor & lägg dem med blommorna.

Koka upp vatten, socker & citronsyra. Rör tills allt löst sig. Jag gillar att saften är rätt så syrlig, så det kan hända att man behöver lägga till lite socker.

Häll vattnet över blommorna. Täck med plastfilm. Låt stå i ca 4-6 timmar i rumstemperatur & sedan i kylen i 4 dygn.

Sila saften & häll upp på rengjorda flaskor. Går även bra att frysa.

Om man istället vill göra den varianten med lime & stjärnanis så byt ut citronerna mot 5 st lime. Tillsätt 4 st stjärnanis i vattnet när det värms.

/PappaKock

Annonser