20120706-210941.jpg

Idag har regnet öst ner, så då passade jag på att göra lite saft. Gjorde två olika sorters flädersaft, de är färdiga om 3 dagar, blir de goda kommer givetvis recept upp här. Sen kokade jag rabarbersaft, en ”vanlig” & en med stjärnanis, vanilj & citron.

Nedan följer receptet på den ovanliga.

Du behöver följande:
1,5 kg rabarber
1,5 l vatten
0,75-1 kg strösocker
2 st stjärnanis
2 citroner både skal & saften
30 gram citronsyra
1 vaniljstång

Gör så här:
Skölj rabarbern & skär i tunna skivor. Skölj citronerna noga, skala bort skalet med en potatisskalare. Endast det gula, för det vita är beskt. Pressa ur saften ur citronerna. Dela vaniljstången på mitten & skrapa ur fröna.
Lägg allt utom citronskalet i en kastrull & slå på vattnet. Låt koka upp & sedan småputtra i ca 15-20 minuter. Ju mindre du rör desto klarare blir saften.
Sila av i silduk. Slå tillbaka i kastrullen, tillsätt citronskalet, socker & citronsyra. Rör tills det löst sig. Slå upp på rengjorda flaskor & kyl.

Låt citronskalet följa med ner i flaskorna.

Vill ni göra en vanlig rabarbersaft så tar ni endast bort anis, vanilj & citronskalet.

/PappaKock

Annonser