20120705-005456.jpg

I slutet utav förra året trillade jag över en bild på en svenskdesignad kockkniv, klart man hajar till. Kniven är konstruerad och formgiven tillverkad av Mikael Uhac som har många år bakom sig som knivtillverkare.
Med knivserien Mohac vill Mikael hylla Svenska bruksredskap & den svenska kokkonsten.

Kniven kommer i tre olika storlekar & utföranden, M2G en bredkniv som är 180 mm. Kniven finns även som kockkniv i storlekarna 200 mm samt 230 mm. Den inledande knivserien är numrerade.

Kniven är gjord i svenskt pulverstål kallat RWL-34. RSP-stål = Rapid solidification powder steel. Kniven är härdat till 61 HRC, många anser att detta är den perfekta hårdheten på stål då det ger en mycket vass egg som behåller skärpan länge men ändå behåller segheten i stålet samt är lätt att underhålla.

Skaftet är gjort i det mycket vackra träslaget Bubinga & bolstret är i mässing som enligt mig ger kniven ett mycket lyxigt utseende.

Bakgrund.
Mat i en civiliserad värld är inte bara ett enkelt energiintag utan bjuder på helhetsupplevelse för alla sinnen där till och med tillagningsprocessen har sin speciella tjusning av kompetens och kunnande.

Alla som kan något hantverk vet hur förödande och demoraliserande det är i långa loppet att jobba med dåliga verktyg. Kockkniven till skillnad från jaktdolken har aldrig haft någon status att tala om. Kockkniven verkar bara vara något nödvändigt ont? Sverige har över 4500 år med traditioner av järnhantering. Från Vikingasmedernas kolstål till dagens högteknologiska pulverstål med världsrykte bland folk som söker det bästa av verktygsstål och kvalitet.

– Varför skulle man inte kunna lägga ner lika mycket energi och omsorg på att tillverka en högpresterande kockkniv som man presenterat i svärd och statusdolkar?

Alla verktyg har ju ursprungligen sitt eget optimala kompetensområde. Även en kockkniv bör således väljas med stor omsorg.

Hur och var tillverkas Mohac Knivarna?
Kniven tillverkas i Tyskland eftersom inga svenska tillverkare kan eller vill göra den här typen av kniv. Mohac kniven kräver mycket nutida teknik och bygger på en kombination av hantverksmässiga idéer och avancerad industriell teknik som kan återskapa hantverkets speciella känsla till ett rimligt pris. Vi utnyttjar med andra ord det senaste inom CNC – tekniken och moderna maskiner för att kunna göra en så genomarbetad och användarvänlig kniv som möjligt.

Noteras bör också att det faktiskt inte finns någon svensk kockkniv i superklassen –
trots att Sverige är världsledande inom specialstål.” – Vår målsättning är att ändra dessa förhållanden till det bättre.

Läs vidare på Mikael Uhac hemsida, http://www.mohac.se

Jag reagerade lite över hur lite uppmärksamhet denna svensktdesignade skönhet fick i exempelvis matmagasin, varför lyfte man inte bort Global-reklamen & satsade på att lyfta fram en svensk nyhet.
Jag kontaktade Mikael & vi kom överens om att jag skulle få låna en kniv för att kunna skriva en recension. Jag vill poängtera att jag inte får någon kniv för detta, det här är bara för att stilla min egen nyfikenhet angående kniven. Jag valde att prova den minsta varianten (180 mm).
Det jag först reagerade över när jag greppade kniven var tyngden, den hade en mycket behaglig tyngd & låg helt perfekt i handen. Detta är ofta ett problem med knivar tycker jag, antingen är de alldeles för lätta eller så känns det som att jobba med en slägga. Trähandtaget är inte bara vackert att titta på utan ligger även vansinnigt bekvämt i handen. Trä är ju enligt mig det optimala materialet till knivhandtag, speciellt om man som jag använder kniven många timmar varje dag.
Men den absolut viktigaste egenskapen hos en kniv är ju ändå skärpan, är kniven vass? Det här är utan tvekan den vassaste kniv jag någonsin hållit i min hand. Jag har ändå en dyr pjäs på jobbet som jag har varit djupt imponerad över, men det här tar ändå priset.
Skärpan är helt förbluffande & jag som kock & prylnörd kunde knappt lägga den ifrån mig. Jag ville bara hacka upp allt som gick att tillgå hemma i köket.

Att jag tycker kniven är bra har ni säkert redan uppfattat, men den är inte bara vass & ligger skönt i handen. Den är ju även fruktansvärt vacker. Det här är ett stycke konstverk. Det här är ingen kniv du lägger ner i kökslådan efter att du diskat den, det här är en kniv du vill visa upp! När du köper en Mohac köper du inte bara en kniv i absoluta toppklass, du köper även en ny inredningsdetalj till ditt kök.

/PappaKock

20120705-005200.jpg

Annonser