Mohac. Ett stycke svenskdesignat konstverk.

20120705-005456.jpg

I slutet utav förra året trillade jag över en bild på en svenskdesignad kockkniv, klart man hajar till. Kniven är konstruerad och formgiven tillverkad av Mikael Uhac som har många år bakom sig som knivtillverkare.
Med knivserien Mohac vill Mikael hylla Svenska bruksredskap & den svenska kokkonsten.

Kniven kommer i tre olika storlekar & utföranden, M2G en bredkniv som är 180 mm. Kniven finns även som kockkniv i storlekarna 200 mm samt 230 mm. Den inledande knivserien är numrerade.

Kniven är gjord i svenskt pulverstål kallat RWL-34. RSP-stål = Rapid solidification powder steel. Kniven är härdat till 61 HRC, många anser att detta är den perfekta hårdheten på stål då det ger en mycket vass egg som behåller skärpan länge men ändå behåller segheten i stålet samt är lätt att underhålla.

Skaftet är gjort i det mycket vackra träslaget Bubinga & bolstret är i mässing som enligt mig ger kniven ett mycket lyxigt utseende.

Bakgrund.
Mat i en civiliserad värld är inte bara ett enkelt energiintag utan bjuder på helhetsupplevelse för alla sinnen där till och med tillagningsprocessen har sin speciella tjusning av kompetens och kunnande.

Alla som kan något hantverk vet hur förödande och demoraliserande det är i långa loppet att jobba med dåliga verktyg. Kockkniven till skillnad från jaktdolken har aldrig haft någon status att tala om. Kockkniven verkar bara vara något nödvändigt ont? Sverige har över 4500 år med traditioner av järnhantering. Från Vikingasmedernas kolstål till dagens högteknologiska pulverstål med världsrykte bland folk som söker det bästa av verktygsstål och kvalitet.

– Varför skulle man inte kunna lägga ner lika mycket energi och omsorg på att tillverka en högpresterande kockkniv som man presenterat i svärd och statusdolkar?

Alla verktyg har ju ursprungligen sitt eget optimala kompetensområde. Även en kockkniv bör således väljas med stor omsorg.

Hur och var tillverkas Mohac Knivarna?
Kniven tillverkas i Tyskland eftersom inga svenska tillverkare kan eller vill göra den här typen av kniv. Mohac kniven kräver mycket nutida teknik och bygger på en kombination av hantverksmässiga idéer och avancerad industriell teknik som kan återskapa hantverkets speciella känsla till ett rimligt pris. Vi utnyttjar med andra ord det senaste inom CNC – tekniken och moderna maskiner för att kunna göra en så genomarbetad och användarvänlig kniv som möjligt.

Noteras bör också att det faktiskt inte finns någon svensk kockkniv i superklassen –
trots att Sverige är världsledande inom specialstål.” – Vår målsättning är att ändra dessa förhållanden till det bättre.

Läs vidare på Mikael Uhac hemsida, http://www.mohac.se

Jag reagerade lite över hur lite uppmärksamhet denna svensktdesignade skönhet fick i exempelvis matmagasin, varför lyfte man inte bort Global-reklamen & satsade på att lyfta fram en svensk nyhet.
Jag kontaktade Mikael & vi kom överens om att jag skulle få låna en kniv för att kunna skriva en recension. Jag vill poängtera att jag inte får någon kniv för detta, det här är bara för att stilla min egen nyfikenhet angående kniven. Jag valde att prova den minsta varianten (180 mm).
Det jag först reagerade över när jag greppade kniven var tyngden, den hade en mycket behaglig tyngd & låg helt perfekt i handen. Detta är ofta ett problem med knivar tycker jag, antingen är de alldeles för lätta eller så känns det som att jobba med en slägga. Trähandtaget är inte bara vackert att titta på utan ligger även vansinnigt bekvämt i handen. Trä är ju enligt mig det optimala materialet till knivhandtag, speciellt om man som jag använder kniven många timmar varje dag.
Men den absolut viktigaste egenskapen hos en kniv är ju ändå skärpan, är kniven vass? Det här är utan tvekan den vassaste kniv jag någonsin hållit i min hand. Jag har ändå en dyr pjäs på jobbet som jag har varit djupt imponerad över, men det här tar ändå priset.
Skärpan är helt förbluffande & jag som kock & prylnörd kunde knappt lägga den ifrån mig. Jag ville bara hacka upp allt som gick att tillgå hemma i köket.

Att jag tycker kniven är bra har ni säkert redan uppfattat, men den är inte bara vass & ligger skönt i handen. Den är ju även fruktansvärt vacker. Det här är ett stycke konstverk. Det här är ingen kniv du lägger ner i kökslådan efter att du diskat den, det här är en kniv du vill visa upp! När du köper en Mohac köper du inte bara en kniv i absoluta toppklass, du köper även en ny inredningsdetalj till ditt kök.

/PappaKock

20120705-005200.jpg

6 kommentarer Lägg till din

 1. Han som är SÅLD skriver:

  Imponerande vacker kniv ! kan den köpas som ett set. och i så fall vad är priset ?
  måste ha alla.Har precis NU slängt ALLA mina halvtaskiga knivar och kommer att äta
  mosad mat tills knivarna anländer I`am in love.
  Måste erkänna att din kärleksförklaring till dessa ” MÅSTE HA” verktyg påverkade
  mig lika mycket som knivarnas utmärkta design.
  Klockan är 16:49 , om jag går och lägger mig nu , som man i bland gör dagen före
  julafton så kanske mina godingar finns på posten när jag vaknar. ”Nu drömmer jag,
  posten fungerar som förr , gediget designade verktyg finns att köpa”.Vaknar till och
  till min glädje är åtminstone halva drömmen sann.Får dagdrömma en vecka fjorton
  dagar och hoppas på att posten inte stänger för semester.

 2. Han som är SÅLD skriver:

  Jag gick in på http://www.mohac.se men om jag inte är helt dement så kan
  man inte göra sin beställning där och när jag sökte på återförsäljare hittade ingen.
  HJÄLP ! förkorta mitt lidande.

  1. pappakock skriver:

   Här kommer en lista över återförsäljare, bor man inte i närheten går det även att kontakta Mikael via hemsidan.

   Återförsäljare:
   Allt i Kök AB Malmö
   Clas Alenius AB Östersund
   Önska Borås
   Kitchen Store Kungsbacka
   Eventkock.se Linköping
   DUÅ Umeå
   Adde Lundbergs Försäljnings AB

   Falkenberg

   Gastrologik AB Stockholm

   Danmark
   Naturgalleriet Holte DK

   /PappaKock

 3. Han som är SÅLD skriver:

  Går det att beställa den direkt ifrån dig ?Om du inte är återförsäljare
  kanske du kan få Skaraborg som ditt distrikt.

 4. Anonym skriver:

  Verkligen snygg! & ska man tro dig även riktigt vass & bra.

 5. Knivarna är i världsklass och mina favoriter, jag använder dem som dirigenten använder sin taktpinne, med vördnad och ödmjukhet. enda stora problemet är bara att de ska vara så himla svårt att få tag på dem, underligt att ingen företagare som representerar oss kökschefer och kända kockar har dem i sin försäljningskatalog, och då blir det lite trögt att få denna unhderbara kniv ut till alla kockars kännedom och det tycker jag är synd med tanke på att alla andra knivförsäljare har alla andra väårldsmärken på sina kataloger men inte en enda mohac, som sagt det är lite synd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s