Fläskfärsburgare smaksatt med dragon, dijonsenap & svart vitlök.

20120702-233411.jpg

De flesta använder ju nötkött till hamburgare, det brukar även jag göra. Sist gjorde jag på högrevsfärs, vilket blev kanon. Men dagens burgare gjorde jag på enbart fläskfärs, smaksatte färsen med färsk dragon, grovkornig dijon & svart vitlök. Till det provade jag ölbrässerad lök som jag fick tips om på Twitter, gjorde en egen majonäs som jag smaksatte med massa finhackad gräslök. Ett klassiskt tillbehör till fläskkött är ju äpple, så jag stekte tjocka äppleskivor & hade mellan bröden. Sen var det ost & sallad. Det här blev så fruktansvärt gott, lätt den godaste burgare jag ätit. Fler borde använda sig utav fläskfärs, den är så saftig & smakrik. I den här burgaren bevisade verkligen den svarta vitlöken vad den gick för, vilken smak, helt galet. Måste bara provas!

Du behöver följande till 6 personer:
900 gram fläskfärs
2 msk färsk dragon
1,5-2 msk grovkornig dijonsenap
2 klyftor svart vitlök
Smör
Olivolja
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Finhacka dragon. Mosa vitlöken med en gaffel till en puré ( den är så kladdig så det är svårt att hacka den fint) blanda med färsen. Tillsätt senap samt salt & svartpeppar. Stek en liten bit & provsmaka. Det behövs inget bindemedel pga att senapen gör att det håller ihop. Låt färsen stå i kylen under tiden du gör det andra. Stek gylenbruna i smör & olivolja, låt gå färdigt i ugnen på 120 grader till innertempen är 67 grader, låt sedan burgaren vila i ca 10-15 minuter.

Ölbrässerad lök:
2 stora gula lökar
1 msk smör
2 tsk farinsocker
2 dl öl, gärna mörk
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Skär löken i halvmånar, svetta den i smör i en stekpanna. Salta, peppra & sockra. Slå på ölen & låt små puttra i ca 10-15 minuter.

Gräslöksmajonäs:
1 äggula
1 tsk senap
1-2 tsk vinäger
1,5 dl rapsolja
0,5 dl gräslök
0,5 Citron (saften)
Salt & peppar

Gör så här:
Ställ bunken på en våt handduk så den står still & stadigt. Lägg i äggulan, senap & vinägern. Tillsätt olja lite i taget, vispa hela tiden. Smaka av med salt, peppar & citron. Avsluta med finhackad gräslök.

20120702-233422.jpg
De här funkar ju givetvis även bra att grilla, men vädergudarna var inte på min sida idag.

/PappaKock

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s