20120605-201712.jpg

Jag har läst om den, letat efter den, varit nyfiken, länge. Nu är den äntligen i min ägo, den svarta vitlöken.

Än så länge har jag bara smakat den som den är. Att beskriva smaken är minst sagt svårt. Det är som ett klibbigt litet katrinplommon. Det smakar lite vitlök, rökt, sött, lite choklad, syrligt, lakrits & lite jordigt. Det är som sagt svårt att beskriva för varje gång jag smakar så känner jag nya smaker, en del som jag inte riktigt kan beskriva. Jag antar att det är umami som sägs bildas när proteinet bryts ner i vitlöken.
Vitlöken torkas & genomgår en fermentation i ganska hög temperatur i 40 dagar. Den svarta färgen kommer ifrån pigmentet melanoidin som bildas. Svart vitlök används & framställs i regel i Asien.

Det ska bli sjukt spännande att få prova laga mat med den här lite udda smaksättaren.

/PappaKock

Annonser