Svart vitlök.

on

20120605-201712.jpg

Jag har läst om den, letat efter den, varit nyfiken, länge. Nu är den äntligen i min ägo, den svarta vitlöken.

Än så länge har jag bara smakat den som den är. Att beskriva smaken är minst sagt svårt. Det är som ett klibbigt litet katrinplommon. Det smakar lite vitlök, rökt, sött, lite choklad, syrligt, lakrits & lite jordigt. Det är som sagt svårt att beskriva för varje gång jag smakar så känner jag nya smaker, en del som jag inte riktigt kan beskriva. Jag antar att det är umami som sägs bildas när proteinet bryts ner i vitlöken.
Vitlöken torkas & genomgår en fermentation i ganska hög temperatur i 40 dagar. Den svarta färgen kommer ifrån pigmentet melanoidin som bildas. Svart vitlök används & framställs i regel i Asien.

Det ska bli sjukt spännande att få prova laga mat med den här lite udda smaksättaren.

/PappaKock

5 kommentarer Lägg till din

 1. Andreas skriver:

  Var köper man svart vitlök?

  1. pappakock skriver:

   Det ska finnas i en del välsorterade Kina-butiker. Men jag hittade ingen i lilla staden jag bor i, fick tag i det hos en leverantör via jobbet.

   Annars finns det ju att beställa via nätet, men det är ju lite smådyrt. http://blackgarlic.foodoro.com/store/products/peeled-black-garlic-55-oz

   /PappaKock

   1. Anonym skriver:

    Blir till stt cykla till Hötorget imorgon!

 2. Cosmomirtha skriver:

  Jag skulle jättegärna se lite fler recept med svart vitlök. Läste om kryddsmöret du gjorde till ryggbiffen och att du vid ett annat tillfälle mosade ner den i pizzadegen. Spännnade!
  Själv har jag hittills bara gjort en fransk löksoppa med svart vitlök i. Det blev fantastisk, men jag skulle som sagt vilja ha lite fler förslag på recept.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s