20120423-201329.jpg

Nässelsoppa, eller en tallrik vår. Igår låg jag på knä i regnet & plockade de späda små nässlorna.

Du behöver följande till 4 portioner:
2 l nässlor
3 dl standardmjölk
2 dl grädde
2 stjälkar selleri
3 st schalottenlökar
0,5 vitlök (Solo)
2 msk smör
Kycklingfond
1 msk vetemjöl
Äppelcidervinäger
1 tsk socker
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
Ta bort de grövsta stjälkarna på nässlorna. Skölj nässlorna noga i kallt vatten 2-3 gånger för att få bort allt grus. Koka upp ca 1 liter saltat vatten, lägg i nässlorna och låt sjuda i 5-7 minuter. Slå dem i ett durkslag, spara avkoket. ( i många recept används avkoket som buljong, jag använder bara en liten del för jag tycker i ärlighetens namn att det smakar lite unket)
Ta ca 3 dl utav avkoket & reducera ner till hälften.

Finhacka lök & selleri. Smällt smöret & tillsätt lök & selleri. Låt fräsa med en stund utan att ta färg.
Krama ur all vätska ur nässlorna & hacka över dem. Lägg i nässlorna i kastrullen & pudra över 1 msk mjöl. Slå på 1 msk äppelcidervinäger & det nedkokta avkoket. Låt koka upp & slå på ytterligare vatten ca 5 dl. Låt småputtra i 10 minuter. Tillsätt mjölk, grädde & kycklingfond. Låt koka ytterligare 5-10 minuter & smaka av med salt, vitpeppar & socker.

Gräslökspocherat ägg:
4 ägg
1 msk olivolja
1 msk finhackad gräslök
Salt & svartpeppar
Plastfilm

Koka upp vatten i en vid gryta, sänk värmen & låt det bara sjuda.
Klä ett glas med plastfilm, droppa i lite olja, salta & peppra. Kläck i ett ägg & strö över lite gräslök. Vik ihop till ett paket, & knyt ihop med ett snöre eller med lite plastfilm. Lägg ner dem försiktigt i vattnet, pochera dem i 4-5 minuter. Sen är det bara att klippa upp plasten & plocka ut ägget.

20120423-201341.jpg

/PappaKock

Annonser