20120415-173742.jpg

Du behöver följande till 2 portioner:

200 gram torskrygg
100 gram rökt sidfläsk (eller bacon)
80-100 gram blodpudding
1,5-2 dl avorio ris
3 st challotenlök
0,5 vitlök (solo)
1,5 dl vit vin
2 msk hummerfond
1 msk fiskfond
1 dl riven Västerbottensost
2 morötter
4 msk smör
Salt
Vitpeppar
Gräslök
1 msk rapsolja

Gör så här:
Skala morötterna & dela i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Mixa till en slät puré.

Finhacka lök & riv osten. Koka upp ca 2 dl vatten med fonderna.
Svetta löken i smöret, tillsätt riset & låt det gå med i någon minut, tills det blir genomskinligt. Börja tillsätta fonden & vinet lite i taget. Det ska absolut inte stormkoka. Se till att röra ofta, ju mer man rör desto krämigare blir det. Fortsätt tillsätta vätska tills riset är nästan helt mjukt, det får gärna vara lite kärna kvar.

Tillsätt morotspure & osten. Smaka av med vitpeppar & eventuellt salt.

Stek torsken i hälften smör hälften rapsolja, ca 2-3 minuter på varje sida. Låt gå färdigt i ugnen på 125 grader tills innertempen är 52-54 grader.

Skär fläsk & blodpudding i små tärningar, Knaperstek i torr panna. Låt rinna av på lite hushållspapper.

Bryn 2 msk smör. Strö finhackad gräslök över fisken & slå smöret över.

20120415-173726.jpg

/PappaKock

Annonser