Att göra potatismos på ugnsrostad potatis & vitlök visade sig vara mycket gott! Till det blev det en cole slaw på blomkål & morot, grillad ryggbiff & en wästgöta kloster-fylld plommontomat.
Du behöver följande till 4 portioner:
Vitlöksrostat potatismos:
15 potatisar
1,5 vitlök (solo)
2 msk rapsolja
1 msk smör
Mjölk till mosvätska
Salt & peppar
Socker
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen, lägg på plåt. Ringla över olja, salta & peppra. Dela vitlöken i något mindre bitar, blanda med potatisen. Låt dem stå i ugnen tills de får rikligt med färg, blir rostade.
Värm mjölk & smör till mosvätska. Mosa potatisen med en stött eller visp, blanda i mjölken. Salta & peppra. Kanske inte går att få helt slät, men då känns det att det är hemmagjort.
Coleslaw på blomkål & morot:
3 morötter
1 äpple
3 dl grovt hackad blomkål
1,5-2 dl smetana
2 msk grov senap
Salt & svartpeppar
Skala morot & äpple, riv grovt. Ansa blomkålen & hacka i cm-stora bitar. Blanda smetana, senap, salt & peppar. Blanda samman allt. Smaka eventuellt av med mer senap. Låt gärna stå i kylen & dra en timme eller två.
Ostfylld plommontomat:
4 st tomater ex plommon
Wästgöta kloster ost
Skölj tomaterna, skär bort kvisthålet. Gröp ur tomatköttet & fyll den med ost. Baka av i ugnen på hög värme, så att osten smälter men tomaten fortfarande håller ihop.