20120318-170249.jpg

Här kommer ett recept på en supergod asieninspirerad förrätt. Receptet är beräknat till 4 portioner.

Laxterrine:
200 gram kallrökt lax
1 st lime
1 liten rödlök
3 cm färsk ingefära
1 st saltgurka eller 2 msk bostongurka
2 tsk sweet n chilisås
1 tsk honung
Salt & svartpeppar
(Soja & lime till garnering/servering)

Gör så här:
Hacka laxen i små tärningar, lägg i en skål. Skala ingefära, lök och hacka den mycket fint, mortla den sedan med lite salt till en pasta. Riv skalet av limen, tillsätt lime & ingefära till laxen. Hacka gurkan i samma storlek som laxen. Rör i sweet chilisåsen, honung & gurkan i laxröran. Salta & peppra.

Nu kan du antingen låta röran ligga i skålen eller göra en rulle med hjälp utav plastfilm & sedan skära bitar. Jag använde mig av ett runt pepparkaksmått. Men låt röran stå minst en timme i kylen.

Wasabikryddad blomkålspure:
Ca 1/3 blomkålshuvud
Hönsbuljong
Wasabipasta
2 msk creme fraîche
Vitpeppar & salt

Ansa blomkål och koka buketterna i hönsbuljong. Koka dem riktigt mjuka. Häll av vattnet & mixa slätt med stavmixer. Rör i creme fraîche & smaksätt med salt, peppar & wasabi.
Vill man ha en lite mer effektfull färg kan man ta ett par droppar grön karamellfärg.

Sesamfräst pak choi:
2 st pak choi
0,5 vitlök (solo)
1 msk rapsolja
1-2 tsk sesamolja
Salt

Gör så här:
Skär bort roten på kålen, plocka isär bladen. Finhacka vitlöken. Hetta upp en stekpanna, häll i olja & låt vitlöken fräsa runt så den blir riktigt hårt rostad. Dra ner värmen och lägg i pak choi, den blir klar väldigt fort, så bara skaka runt den i ca 30 sekunder. Slå på sesamolja & dra åt sidan.

Chili & honungskanderade cashewnötter:
1 dl cashewnötter
0,5 röd chili
1 msk honung

Gör så här:
Finhacka chilin.
Torrosta nötterna i en het panna tills de får gyllene färg. Tillsätt honung & chili, låt bubbla i några sekunder, dra sedan av värmen & låt svalna i stekpannan något innan man lägger det på smörpapper för att kallna.

Servera med lime & soja.

20120318-170408.jpg

20120318-170301.jpg

/PappaKock

Annonser