20120306-123335.jpg

Du behöver följande till 4 portioner:
800 gram fläskytterfile
Salt
Svartpeppar
Smör
Rapsolja

Låt köttet ligga i rumstemperatur i ca 30 minuter. Krydda köttet med salt & svartpeppar. Stek i smör & en neutral olja ex rapsolja. När köttet fått fin färg, lägg i en ugnsform & låt gå färdigt i ugnen på 160 grader till ca 68-72 grader. Låt alltid köttet vila innan ni börjar skära i det.
Om köttet råkar ha en fettkapa, skär inte bort den, skär rutmönster med en vass kniv, det blir gudagott & knaprigt.

Senap & pepparrotsrostade rotfrukter:
4 potatisar valfri sort
4 morötter
2 st palsternacka
3 st rödbetor
2 msk grov senap
4 msk rapsolja
2 msk riven pepparrot
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Skala rotfrukterna, skär i stavar & lägg i en ugnssäker form. Mixa olja, senap & riven pepparrot. Häll det över rotfrukterna & blanda runt. salta, peppra & ställ in dem i ugnen på 225 grader i ca 35-40 minuter. Man vill ju ha fin färg, men rotfrukterna ska ha lite tuggmotstånd.

Rosepepparsås:
0,5 vitlök solo
2 schalottenlök
Kalvfond
Rosepeppar
Smör
1,5 dl grädde
Salt, peppar
1,5 msk kaffe

Gör så här:
Skala & finhacka löken. Svetta löken i smöret. Mortla rosepepparen och låt det fräsa med en stund. Jag gillar när det smakar mycket rose, så jag körde säkert 20-25 korn.
Häll på fond, salt, peppar & grädde. Häll i kaffet. Låt småputtra i 20-30 minuter.

Äpplepure:
2 st röda äpplen
1 st stjärnanis

Skala och hacka äpplet grovt. Lägg i en
Kastrull & koka nästan helt mjuk med stjärnanisen. Häll av vattnet & plocka ur anisen och mixa slätt med stavmixer.

20120306-123340.jpg

Servera gärna med lite nyriven pepparrot.

/PappaKock

Annonser