20120205-224220.jpg

(Recepten är till 6 personer.)

Vaniljkysst vitvinssås:
2 schalottenlökar
1 liten morot
0,5 vitlök (solo)
Fiskfond
1 msk smör
3 dl vit vin
1,5 dl grädde
Salt & vitpeppar
0,25 vaniljstång

Gör så här:
Skala morot & lök, hackas mycket fint. Hetta upp en kastrull och lägg i smöret, svetta lök & morot utan att det får färg. Dela 1/4 vaniljstång & låt den fräsa med. Slå på vinet, 1 dl vatten & fiskfond, låt koka ner i ca 10 minuter. Plocka ur vaniljstången. Sila även av lök & moroten (kam vara kvar om man vill).
Krydda med salt & peppar, slå på grädde & låt små puttra i ytterligare 10 minuter. Red eventuellt av den med lite
maizena.

Ärt & palsternackspure:
100 gram gröna ärter (funkar fint med frysta)
150 gram p-Nacka
1,5 msk kycklingfond
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Skala palsternackan & skär i mindre bitar. Kokas i vatten med fonden. När den är nästan mjuk, tillsätt ärterna. Häll av vattnet, mixa och smaka av med salt, peppar & mer fond.

Rotfruktsburgare:
3 stora potatisar
3 rödbetor
3 morötter
Olivolja
Smör
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Skala och skär i 0,5 cm tjocka skivor, med kniv eller på mandolin.
Stek dem i smör & olivolja tills de får schysst färg, salta & peppra. Lägg dem i en ugnsäker form in på 150 grader tills de är mjuka. Stapla dem på tallriken.

Rättika marinerad i citron & räkskal:
100 gram rättika
Skal av 8-10 räkor
1 citron
2 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Skala rättikan & skiva den så tunt det går, med potatisskalare eller på mandolin. Lägg den i iskallt vatten i en bunke & pressa i saften av citronen. Låt den ligga där under tiden du rostar räkskalen.

Jag har hört & läst om rostade räkskal som mortlas & strös över mat. Jag hade aldrig ätit eller läst hur man gör, så det här kan vara helgalet, men det blev iaf gott.

Skölj räkskalen och låt dem lufttorka på ett papper. Ringla lite olivolja på en plåt, strö ut skalen & in i ugnen på 225-250 grader. Rör om då & då. Hade inne dem i ca 35 minuter, tills de var helt torra. Sen lät jag dem svalna & sedan mortlade jag sönder dem till ett fint pulver.

Häll av vattnet från rättikan, ringla över olivolja, salt, peppar samt 2-3 tsk av räkpulvret.

20120205-230736.jpg

Torsken ca 125 gram/portion stekte jag i smör, lät sedan gå klart i ugn 125 grader tills den var 52 grader. Några handpillade räkor på toppen.

20120205-231841.jpg

/PappaKock

Annonser