20120107-233957.jpg

Du behöver följande till 4 portioner:
500 gram nötfärs el lammfärs
2 msk ajvar relish
1 ägg
Spiskummin
1 msk färsk koriander
Cayennepeppar
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Blanda ihop färsen med ägget och smaksätt med kryddorna. Låt färsen stå till sig och gör sedan järpar. Stek i smör tills de fått fin färg, låt gå färdigt i ugnen på 150 grader.

Tomatris:
4 portioner ris
2 dl krossad tomat
2 st schalottenlök
1 msk kycklingfond
Salt, svartpeppar
1,5 msk olivolja

Finhacka löken. Hetta upp oljan i en gryta, fräs lök och ris i någon minut. Tillsätt vatten och hönsbuljong. När riset är nästan färdigt blanda i krossad tomat och smaka av med salt och peppar.

Myntasås:
5 dl turkisk youghurt
2 msk färsk mynta
0,5 citron (skal & saft)
Honung
Salt
Svartpeppar

Strimla myntan fint. Riv skalet av citronen. Lägg mynta och Citronskal i en skål eller mortel med lite salt, stöt det lätt för att myntan snabbare ska släppa smak. Blanda ihop med youghurt, citronsaft och smaka av med salt, peppar och lite honung.

Grillad zucchini med soltorkad tomat:
1 st zucchini
5 st soltorkade tomater
0,5 citron skal & saft
1 msk olivolja
1 msk färsk mynta

Skiva zucchinin relativt tunt, stek i en mycket het panna i lite olivolja. Man kan salta ur dem lite då de innehåller väldigt mycket vätska. Salta och peppra på dem. Strimla tomaterna. Lägg zucchini på ett fat, lägg på tomatstrimlorna. Riv över citronskal, pressa över saften. Ringla över lite olivolja och finstrimlad mynta.

20120107-234605.jpg

Annonser