20111213-230218.jpg

Ni som följer min blogg vet att jag bad er rösta på mig i en tävling på spisat.nu. Nu är tävlingen avgjord, och jag vann. Känns riktigt coolt!
Förstapriset är en middag på relativt nyöppnade restaurang Jonas som ligger på Kungsholmen i stockholm.

Ett stort tack till alla er som röstade på mitt bidrag så jag kunde komma till finalen, där var det en jury som avgjorde.

1:a pris PappaKock
”Inspirerande och genomtänkt avokadokombination av tre slag. Spännande med tydligt inslag av avokado. Små rätter med stor karaktär” Vi säger grattis till PappaKock och önskar ett trevligt besök med en trerätters middag för dig och dina vänner på restaurang Jonas matbar (Värde 6000 kr).

Triss i avokado.
Citruskryddad avokadoterrine med havtornsvinigrätte och äpplechips.

du behöver följande för 4 portioner:

2 st avokado

1 citron

0,5 dl havtorn

1-2 msk honung

1 msk olivolja

1 msk äppelcidervinäger

1 rött äpple

salt, svart peppar

gör så här:

Skölj äpplet och skiva mycket tunt, helst på mandolin. lägg på en plåt med bakplåtspapper, in i ugnen på 100 grader i ca 2,5-3 timmar.

koka havtornen med 1 dl vatten, koka ned till hälften. sila av skal och kärnorna. Blanda havtornssåsen med olivolja och vinäger. Smaka av med salt, peppar och honung.

Skala avokadon, hacka den grovt. Riv skalet av citronen och blanda med avokadon. Pressa i 1 tsk citronsaft, salta och peppra. Lägg ut plastfilm på köksbänken, lägg upp avokadoröran och rulla som en rulltårta. Låt avokadorullen ligga i kylen och ”sätta sig”.

Dekorera med en ugnsgrillad cocktailtomat.

Krämig avokado & blomkålssopa spetsad med sesam. Toppad med chili & koriandermarinerade räkor.

Du behöver följande:

1 st avokado

120 gram färsk blomkål

1 schallotenlök

0,5 vitlök (solo)

2 dl grädde

1,5 msk kycklingfond

sesamolja

100 gram räkor

0,5 kruka färsk koriander

0,5 röd chili

saften av 0,5 lime

2 msk olivolja

sat & svartpeppar.

Gör så här:

Finhacka chili och koriander, pressa saften ur en halv lime. Blanda allt i en bunke, häll på 1 msk olivolja, salt och svartpeppar. Låt stå och dra i kylen medans du gör soppan.

Finhacka vitlök och schallotenlök. Dela upp blomkålen i mindre bitar. Hetta upp olivoljan i en kastrull, lägg i löken och låt mjukna, häll på kycklngfond och ca 2 dl vatten. Lägg i blomkålsbuketterna och låt det stå och puttra i ca 20 minuter, tills blomkålen nästan mjuknat. Tillsätt grädde och salt och svartpeppar. Låt småputtra i 5-10 minuter. Dra kastrullen åt sidan och mixa i avokadon. Slå tillsist i sesamoljan, var väldigt försiktig med den då den har väldigt kraftfull smak. Börja med ett par droppar och smaka dig fram. Sesamen ska endast kännas i bakgrunden, inte ta överhanden.

Servera soppan toppad med de marinerade räkorna.

Avokadopannacotta smaksatt med stjärnanis & syrligblåbärssnaps.

Du behöver följande:

2 st avokado

2 dl grädde

0,5 dl strösocker

Gelantin

1 st stjärnanis

1 dl blåbär

2 msk brunt farinsocker

1 msk balsamvinäger

10 st rosepepparkorn

Gör så här:

Lägg gelantin i blöt. Koka upp grädde, strösocker och krossad stjärnanis. När det börjar börjar bubbla, dra kastrullen åt sidan och låt stå och dra så stjärnanisen ger smak. Sila av stjärnanisen. Rör i gelantinet och mixa i avokadon. Häll i portionsformar och låt stå i kylen i ca 3 timmar.

koka upp blåbären med lika delar vatten och farinsockret. Mixa den slät och slå på vinägern. Garnera pannacottan med skalet från några
rosepepparkorn.

/PappaKock

Annonser