20111207-220312.jpg

Duck a l’Orange även känd som Canard a l’Orange, är en klassisk fransk rätt. Enkelt sagt anka som serveras med en apelsinsås.

Igår gjorde jag en variant, Chicken a l’Orange, i crock potten. Jag serverade det ihop med blomkålsmos med bacon.

Följande behövs till 4 portioner:
1 kg kyckling (jag använde mig utav kycklinglår)
4 apelsiner
2-3 msk vitvins vinäger
2-3 msk farinsocker
2 msk cointreau
Kycklingfond
2 msk smör

Gör så här:
Riv skalet av apelsinerna. Skär bort skalet och filéa aprlsinklyftorna. Var noggrann med att få bort allt skal (det vita) det är beskt.
När du filéat apelsinerna pressa ut all saft.

Bryn kycklingen i smör. Salta och peppra.

Häll apelsinjuice, apelsinklyftorna, 2 dl vatten, hälften av vinägern, socker, fond och cointreau i pottan. Lägg i kycklingen.

Sätt på lägsta värmen, låt stå i 4 timmar. Sen höj till högsta och kör ytterligare 2 timmar.

Plocka ur kycklingen, lägg i en form med folie över, låt vila 30 minuter.
Stäng av värmen på pottan, då kryper allt fett upp till ytan och man kan ta bort det mesta med en slev.

Smaka av såsen med salt, peppar och eventuellt mer vinäger och fond. Vill man så kan man reda av såsen med lite maizena Precis innan servering blanda i apelsinskalet.

Blomkålsmos med bacon:
1 blomkålshuvud
1 pkt bacon
3 msk lättcreme fraîche
Grönsaksfond
Salt, vitpeppar

Gör så här:
Rensa blomkålen. Skär i små bitar. Kokas mjuk i saltat vatten. Under tiden knapperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper.

När blomkålen är mjuk, häll av vattnet och mixa slät med stavmixer. Häll på lite grönsaksbuljong (ca 0,5 msk) peppra och rör i crème fraîchen. Avsluta med att röra i baconet.

20111207-220326.jpg
Jag är helt fascinerad av att kyckling som kokat i 6 timmar ens går att ta i utan att falla sönder. Riktigt mört kött som bara gick att dra av, men ändå inte sönderkokt. Även apelsinklyftorna som låg med i 6 timmar var hela, det är fan helt otroligt! De kunde jag använda mig av till garnering. Jag blir mer och mer imponerad av den där pottan varje gång jag använder den.

/PappaKock

Annonser