20111114-210644.jpg

Du behöver följande:
8 plommontomater
2 schalottenlök
0,5 vitlök (solo)
5 cm stjälkselleri
Honung
Olivolja
1 tsk grov stött kardemumma
2 msk balsamvinäger
1 msk köttfond
2 msk chilisås
Salt & svartpeppar
Eventuellt ett lagerblad

Gör så här:
Koks upp vatten i en kastrull. Skär en kryss i tomaterna, skålla dem och dra av skalet.

Finhacka löken och sellerin. Hetta upp olivoljan, frös lök och selleri I några minuter. Tillsätt vinägern.

Häll på vin och ca 1 dl vatten. Lägg i de skalade tomaterna. Mortla kardemumma, tillsätt även salt peppar, fond, chilisås och honung. Det ska vara rätt så mycket honung. Låt småputtra i ca 45 minuter. Rör om då och då.

Det ska koka ihop till ca hälften, ska bli chutney-konsistens. Man kan mixa den men godast blir ändå när den är lite ”chunky”. Häll upp på rengjorda burkar.

Riktigt gott att glaza kött med eller som en sås till. Men den blir väldigt kraftig i smaken, så det är inget man äter flera deciliter utav, det är ingen bea!

20111114-210912.jpg

/PappaKock

Annonser