20111030-191857.jpg

Du behöver följande till 4 portioner.

Fänkålssallad:
1 st fänkål
1 st rödlök
2 st morot
100 gram babyspenat
Olivolja
Salt, svartpeppar

Gör så här:
Skala lök och morot. Skiva löken och fänkål så tunt det går, med kniv eller mandolin. Strimla moroten julienne, tändsticks-storlek. Skölj spenaten. Blanda allt i en bunke, ringla över ca 2-3 msk olivolja och salta och peppra.

Chili & citrusfrästa skaldjur:
100 gram kräftstjärtar
100 gram räkor
0,5 vitlök (solo)
1 citron
Chiliflakes
Svartpeppar
Olivolja

Gör så här:
Riv skalet av citronen, pressa ur saften. Finhacka vitlöken. Lägg skaldjuren i en skål, tillsätt vitlök, citronskal, citronsaft, ca 2 tsk chiliflakes och 2 msk olivolja. Blanda runt och låt stå i kylen ett par timmar. När det är dags att äta, fräs skaldjuren snabbt i en riktigt het panna.

Vitvinsbrässerad schalottenlök:
2 st schalottenlök
1 dl vitvin
1 msk kycklingfond

Gör så här:
Skala löken och dela dem på mitten. Koka upp vin och fond. Dra ner värmen och lägg i lökarna. Det ska bara sjuda, annars blir det inget kvar av lökarna! Låt sjuda i ca 10 minuter och sen kan det stå att svalna i vätskan. Släng ej buljongen, den ska användas i havtornssåsen!

Havtornssås:
1 dl havtorn
1 dl vin/lök-fond
Honung
Salt, peppar.

Gör så här:
Koka upp havtorn med 0,5 dl vatten. Slå på fonden, salt och peppar. Låt småkoka tills det reducerats till hälften. Sila bort skal och kärnor. Koka upp igen och tillsätt honung efter smak.

Krispiga morotsblommor är inte fullt så tjusigt som det låter. Slanta upp en morot den tunnaste du kan, på plåt med bakplåtspapper, in på 80-100 grader i ca 1,5 timmar. Då krullar de sig och liknar typ blommor eller möjligen kantareller.

20111030-191904.jpg

/PappaKock

Annonser