20111017-212940.jpg

5 dl grädde
2 dl gräddfil
0,5 vaniljstång
1 dl socker
3 msk starkt kaffe
4 gelantinblad

Gör så här:
Lägg gelantinblad i blöt.
Häll grädde, socker och fröna från en halv vaniljstång i en kastrull och låt koka upp. Dra kastrullen av värmen. När grädden kallnat något kan man tillsätta gelantin, är det för varmt finns det risk för att det skär sig. Rör i kaffet,
och sen kan man blanda i gräddfilen.

Häll upp i portionsformar, täck formarna med plastfilm för att slippa hinnan som kan bli överst. Låt stå i kylen i minst 2 timmar. Går fint att göra dagen innan.

Pinjenöt & citruskaramel:
1 dl pinjenötter
1 citron (skalet)
0,75 dl socker

Gör så här:
Hacks pinjenötterna grovt. Skär bort citronskalet med ex en potatisskalare, finstrimla.
Häll sockret i en stekpanna och sätt på värmen. När det smällt och börjar nöp brunt, lägg i nötterna. Stäng av värmen. Det får absolut inte bli för varmt, för då smakar det bara bränt. Rör i citronskalet och rör runt. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
Hacka det grovt eller mortla det och häll över pannacottan.

/PappaKock

Annonser