Du behöver följande till 4 portioner:
600 gram kronärtskocka
100 gram potatis
3 schallottenlök
1 vitlök (solo)
1,5 dl ljust öl
1,5 dl grädde
1 msk smör
Grönsaksfond
Kycklingfond
3 msk lätt creme fraîche
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Skala lök, potatis och jordärsskocka. Grovhacka lök och vitlök. Stek löken mjuk i smöret.

Dela potatisen och jordärtskockorna i mindre bitar, låt fräsa med löken i ett par minuter. Slå på lika delar öl och vatten så att det täcker. Salta och peppra. Tillsätt 1,5 msk grönsaksfond och 1 msk kycklingfond. Låt koka till det är helt mjukt, ca 15 minuter.

Mixa slät med stavmixer, häll på grädde och låt koka ytterligare 5-10 minuter. Smaka eventuellt av med mer fond och salt och peppar.

Servera med en klick cremefraiche, gräslök och ringla lite olivolja över. Även gott att pressa lite citron över.

De flesta brukar ha vitt vin i jorärtskockssoppa, men prova med öl, blir riktigt god smak.

20111008-224639.jpg

Filodegsknyten med bacon, ost & grönt äpple 4 port:
1 pkt skivad bacon
1,5 dl riven västerbottensost
0,5 grönt äpple
5 st rosepepparkorn
Filodeg
1 msk smör

Gör så här:
Strimla bacon och stek knaprigt.
Riv osten grovt. Skölj äpplet och grovhacka det.
Mortla rosepepparen. Blanda ihop allt.
Smält smöret.

Lägg ut filodegen, dela arken i 6 delar. Pensla varje del med smör och lägg på ytterligare ett lager, pensla igen. Lägg ca 1,5 msk av bacon och oströran på varje ark. Vik upp kanterna till ett litet knyte. Lägg dem på bakplåtspapper och kör dem på 225 grader i ca 12-15 minuter tills de blir gyllenbruna

20111008-230050.jpg

/PappaKock

Annonser