När man smakar på körsbärssirapen första gången så slåss man av den otroligt starka och intensiva smaken. Den är söt, men har även en lite sträv och bitter smak vilket gör att den inte blir så där sötsliskig som man förväntat sig.

20110918-104113.jpg
När jag skulle komma på något att använda sirapen i så bestämde jag mig fort för att inte göra dessert eller bakverk, eftersom det kändes alldeles för uppenbart. För visst tänker man automatiskt på söta bakverk och glass när man pratar om körsbär.
Fast jag måste erkänna att jag har provat sirapen, på både glass, pannkaka och muffins och det funkar perfekt.

Efter att ha testat lite olika idéer så fastnade jag för körsbärsglacerad rödbeta.

Du behöver följande till 2 portioner.

2 st små färska rödbetor
3 msk körsbärssirap
Flingsalt

Gör så här:
Skölj rödbetorna noga och skala bort roten. Koka dem i saltat i ca 15 minuter tills de är nästan helt mjuka. Skala dem medans de fortfarande är varma. Lägg de varma betorna i en skål och slå på körsbärssirapen, låt dem ligga och dra åt sig, blanda runt då och då.

Kronärtskockspure med rostad vitlök
Du behöver följande till 2 portioner.

2 st kronärtskocka
0,5 vitlöksklyfta
1 dl vit vin
1 schalottenlök
1 msk smör
1msk cremefraiche
salt & vitpeppar

Gör så här:
Skala jordärtsskockorna. Skala löken och skär den i mindre bitar. Koka lök och jordärtsskockorna i hälften vin och hälften vatten. Tills de är helt mjuka.

Hetta upp en panna/kastrull och smält smöret. Lägg i vitlöken och låt den rostas (få riktigt mycket färg).

Mixa jordärtsskockorna och löken till en slät puré. Mixa med vitlöken och smöret den rostats i. Tillsätt salt och lite vitpeppar.

Baconlindat fikon med chèvre:
2 st färska fikon
2 skivor bacon
50 gram chèvre ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader
Skär bort toppen på fikonen. Linda baconskivorna runt fikonen. Lägg på en ugnssäker form och ställ in dem i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut dem och lägg en skiva chèvre på toppen, in inugnen i ytterligare 1-2 minuter tills osten fått lite färg.

Honungsrostade pinjenötter:
1-2 msk pinjenötter
1 tsk honung

Gör så här:
Rosta nötterna i en het och torr panna. När de fått din färg dra pannan av plattan och rör i honungen. Låt svalna.

Palsternackschips.
0,5 palsternacka

Sätt ugnen på 100 grader.
Skala palsternackan och skiva den sedan tunt, med mandolin eller potatisskalare.
Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen. Sen ska de stå i ugnen tills de är helt torkade. Tiden varierar väldigt beroende på tjocklek och hur fuktig palsternackan är, men minst en timme.

20110918-112724.jpg

Om ni tycker att det är för mycket moment så rekommenderar jag er att iallafall testa rödbetan som ju faktiskt är stjärnan i den här rätten! Körsbärssirapen hittar ni hos Ninasmat.se
Vill du läsa mer om sirapen, klicka HÄR

I veckan kommer det lite mer recept med körsbärssirapen. /PappaKock

Annonser