Skrev ju förra veckan om att jag tänkte göra egen ketchup, det har jag gjort nu, och god blev den med!

Du behöver följande:
1 kg tomat av valfri sort
2 challotenlökar
1 vitlök (solo)
2 selleristjälkar
2-3 msk balsam eller annan vinäger
1 msk worcestersås
2 msk farinsocker
1 msk honung
1 lagerblad
Salt & svartpeppar
Olivolja
Maizena

Gör så här:
Hacka lök, vitlök och selleri grovt. Hetta upp en gryta och häll i ca 2-3 msk olivolja, lägg i lök, vitlök och sellerin. Sänk ned till medeltemp, det ska inte få färg, rör runt ofta.
Efter ca 5 minuter häll på vinäger och worcestersåsen och låt det fräsa runt i någon minut.

Skölj och grovhacka tomaterna. Tillsätt dem i grytan, höj upp värmen något. Häll i socker och honung och låt det koka i ca 15-20 minuter. Rör om då och då.

Mixa allt med mixerstav eller i matberedare. Krossa lagerbladet och lägg i det, låt koka ytterligare 5-10 minuter. Sila allt, låt rinna av länge så allt det ”goa” kommer med. Häll tillbaka det silade i grytan och låt det koka upp, red av med lite Maizena till önskad konsistens. Tänk på att det stelnar ytterligare lite när det blir kallt. Det är viktigt att det får koka ordentligt en stund när redningen är i, annars blir det strävt och smakar redning. Häll upp på rengjorda flaskor och in i kylen över natten.

Det här receptet är inte alls så sött som köpt ketchup, den är även mycket syrligare vilket jag gillar. Men det är ju bara att höja upp mängden socker om ni vill ha den så. Själv tycker jag att detta är så mycket godare än köpt ketchup, tror inte att jag kommer köpa en flaska ketchup i affären mer, för den kan helt enkelt inte mätta sig med min. Till alla er som har ketchupälskande barn, häll eran hemgjorda i en köpeflaska, annars kommer de aldrig gr den en chans.

20110801-224700.jpg
/PappaKock

Annonser