20110716-103851.jpg

20110716-103829.jpg

Risotto mrs svamp & sparris 4 portioner.

2,5 dl Avorioris
1-2 dl vit vin
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
10 st skogsshampinjoner
Färsk grön sparris
Kyckling & räkfond
4-5 dl vatten
Olivolja
2 msk smör
1 citron
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten och tillsätt fonden.
Finhacka vitlök och schalottenlöken.
Skär svampen i bitar. Skär bort sparrisknopparna och slanta upp resten av sparrisen. Riv parmesanosten.

Smörstek svampen på hög värme, håll inte på och rör i svampen då släpper den bara massa vätska och blir sliskig. När svampen fått lite yta tillsätter man den slantade sparrisen och saltar och pepprar. Dra stekpannan åt sidan.

Ta en gryta eller panna och häll på 2 msk olivolja. Dra ner värmen till hälften och lägg i vit och schalottenlök, det ska inte få färg utan bara svettas lite. Slå i riset och rör runt hela tiden tills riset blir genomskinligt.

Häll på hälften av vinet och lite av buljongen. Rör hela tiden. Tillsätt vätska allt eftersom, det ska absolut inte stormkoka! Efter ca 20-25 minuter är riset mjukt. Riv då i citronskal och pressa i en halv citron, rör ner svampen och sparrisen. Tillsätt gärna lite mer vätska på slutet, den blir fort stabbig. Röt tillsist i riven parmesan.

Rökt laxboll med baconkärna 4 portioner:

300 gram rökt lax
1 paket skivad bacon
1 msk stark senap
1 tsk cidervinäger
0,5 dl hackad dill
Skalet av 0,5 citron
Saften av 0,5 citron
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Knapperstek baconet och lägg det på ett papper så det får rinna av.

Hacka laxen rätt så fint, lägg det i en bunke och tillsätt den hackade dillen. Riv i citronskal och pressa i citronsaften, tillsätt senap och vinäger. Blanda runt ordentligt.
Hacka över baconet.

För att få bollar använde jag isbollar som jag köpt hos Ninasmat.se, jag klädde dem med plastfilm och fyllde sidorna med laxröran och la bacon i mitten innan jag stängde dem.
Man kan ju självfallet forma bollar med händerna eller välja att servera det på något annat sätt.
Vilken form ni än väljer för laxen så låt det stå någon timme i kylen så det sätter sig.

20110716-103711.jpg

Avsluta med att klippa lite gräslök över tallriken och ringla över en god olivolja.

/PappaKock

Annonser