20110710-214503.jpg

En chutney är ju i princip som en marmelad. Kan bestå av precis vad som helst och innehållet allt som oftast socker och vinäger eller något annat surt. Jag tycker om rabarberchutney men har lite svårt för när det blir alltför mosigt, jag vill se vad det är jag äter.

Därför tycker jag att det lämpar sig bättre att göra rabarberchutney i ugnen, går att göra annan chutney i ugnen med, men just rabarber blir så äckligt trådig och det kokas för mycket.

Du behöver följande:
4-5 rabarberstjälkar
2 selleristjälkar
1 röd chili
3 msk balsam eller rödvinsvinäger
1 stor rödlök
1 vitlök
1-1,5 dl Farinsocker
3-4 msk Olivolja
12 st Kardemummakärnor
2 tsk Muskotblomma
1 st Stjärnanis
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär rabarbern och selleri i cm tjocka tärningar. Finhacka vitlök. Strimla rödlöken och chili fint. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och strö ut rabarber, lök och chili.

Lägg kardemummakärnor, stjärnanis och muskotblommor i en mortel och stöt det. häll det över plåten. Ringla över vinäger, olja, salt, peppar. Blanda runt allt och avsluta med att strö över farinsockret.

I mitten av ugnen i ca 15 minuter, sen blanda runt lite och sedan ytterligare 10-15 minuter. Det ska få ordentligt med färg.

Sen får man en rabarberchutney som är riktigt grym till grillat kött, men lika fin på en bit ost. Och det är lite liv/konsistens kvar i ingredienserna. Blir nästan lite segt när sockret kanderas på rabarberbitarna.

20110710-214517.jpg

/PappaKock

Annonser