Rökig BBQ-sås.

20110706-221652.jpg

Idag grillades det burgare här hemma, inte mycket som slår hemgjorda burgare! Vi fuskade dock med köpt bröd, men jag tycker Max friscusbröd är riktigt bra om man jämför med andra köp-bröd. På bilden nedan ser ni grillmästarn själv vid sin weber.

20110706-221643.jpg
I burgarna hade vi en riktigt fin BBQ-sås med lite rökig smak.
Testa gärna att göra den, mycket godare än köpt!

Du behöver följande.
2 burkar krossad tomat
Ca 10 tomater, valfri sort
1 stor gullök
1 vitlök
1-2 chili av valfri sort
Chilisås
Färsk ananas
Balsamvinäger
Farinsocker
Salt, peppar
Olivolja
Liquid smoke (rökessens)

Gör så här:
Hetta upp en stor gryta rejält.
Grovhacka lök och vitlök. Strimla chilin, vill man ha lite mildare så kan man pilla bort kärnor och hinnorna i chilin. Häll 2-3 msk olivolja i grytan och lägg i lök och chili. Låt det mjukna utan att få färg.

Slå på 2 msk balsamvinäger och låt det koka in i löken. Slå på de krossade tomaterna och ca 1,5 konservburk vatten. tillsätt salt, svartpeppar och rätt så rejält med farinsocker, tomater på burk kräver rätt så mycket sötma. Går givetvis att ta honung eller sirap, men jag föredrar farinsocker.

Grovhacka den färska ananasen och tillsätt den. Slå i ca 1 tsk liquid smoke. Ta lite i taget, blir det för mycket är det riktigt svårt att neutralisera det igen. Blir det för mycket går det inte att äta alls!! Låt småputtra i 45 minuter, rör om då och då.

Hacka över de färska tomaterna och rör ned i såsen, låt koka ytterligare 1 timme. Det kan komma att behövas lite mer vatten, men den ska vara tjock.

Går att äta varm direkt, men gör sig allra bäst efter att ha mognad i kylen i några dagar. Den perfekta BBQ:n ska vara het, men inte för het. Den ska vara söt, men inte för söt. Den ska även vara rökig, men absolut inte för rökig! Ni hajar?! 🙂

20110706-224147.jpg

/PappaKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s